Kohaliku riigikaitseosakonna arstlikus komisjonis muutub terve noor mees kõlbmatuks invaliidiks 8500 krooni eest. Sama summa eest annab Odessa perekonnaseisuamet piduliku stardipaugu kohaliku naise ja kaugemalt pärit mehe seaduslikule kooselule.

Politseinikku austavad ukrainlased sõnaga "musor", mis tähendab tõlkes prahti. Enim vihatakse liikluspolitseinikke, kelle mõju on igapäevaelus kõige tuntavam. Keskmine trahv jääb 80 ja 200 krooni vahele ning aastaid maksid eeskirju rikkunud autojuhid korravalvurile selle summa ise, premeerides 500-kroonise kuupalgaga politseinikke hea töö eest nö. rohujuure tasandil. Headusele vastatakse heaga ning pärast edukat tehingut jäid hetkeks ohtu sattunud juhiload roolikeerajale kenasti alles. Sellest suvest tuleb trahv tasuda politseijaoskonda, ent väike bakshiish trahvikviitungit lehvitavale vaesele korrakaitsjale õlitab ka uue, väidetavalt korruptsioonikindlama masinavärgi.

Mõned, kui mitte kõik, politseinikud jätavad purjus juhi rahule 2000 krooni eest. Kui õnnetuses saavad viga ka teised, on joobes juhi vabadus pisut hinnalisem, sest suurendada tuleb ka kohtuniku sularahakäivet. Sõltuvalt piirkonnast pääseb mootorsõidukiga inimese tapnud ukrainlane karistusest 2000-20 000 krooni eest.

Kõige parem viis seadusest möödahiilimiseks avaneb aga parlamentivalimisega, misjärel kaitseb kriminaalsüüdistuse eest juba põhiseadus. Möödunud aastal hääletas 90 protsenti ukrainlastest senise korra muutmise poolt. Parlament keeldus rahva tahet jõustamast.

Mis ei tähenda, et parlamendiliiget mõjutada ei saaks. Augusti algul teatas ajakirjandus ka seadusandja hinna—sõltuvalt hääletusele tuleva eelnõu tõsidusest maksab parlamendiliikme hääl 100 000-1000 000 krooni.

Mida kõrgem on ametkond, seda jämedamad on dollaritega kastetud korruptsiooni rohelised võrsed. 90-ndate keskel peaministriametit pidanud Pavlo Lazarenko istub praegu USAs trellide taga, süüdistatuna 100 miljoni riigilt varastatud dollari pesemises. Saksamaal ootab kohut üks Ukraina parlamendiliige ja veel üks poliitik, kes tühjendasid holokaustiohvritele mõeldud fondi. President Leonid Kutshmaga väidetavalt seotud relvakaupmees jäi sel suvel mustade tegudega vahele Itaalia politseile.

Mainitud juhtumeid aitas avastada Ukraina salapolitsei SBU, millel on aastatepikkune rikaste ukrainlaste rahavoogude jälgimise kogemus. Sageli jäävad SBU hambusse opositsiooniesindajad või teised, kellel on raskusi valitsuse aruka ja ettenägeliku poliitika toetamisega.

Paraku pole salapolitseil õnnestunud lahendada väiksemaid kuritegusid, näiteks vähemtähtsamate kodanike tellimusmõrvu. Möödunud aastal leiti Kiievi lähedasest metsast haud, milles asus ajakirjaniku ja presidendi kriitiku Georgi Gongadze peata laip. Politsei püüdis surnukeha küll peita, ent Gongadze pereliikmed leidsid ja tuvastasid selle mõne päeva jooksul. Ametlik uurimine algas neli kuud hiljem. Ajakirjaniku abikaasa sai vahepeal poliitilise varjupaiga USAs.

Ühendriikidesse pages ka üks endine salapolitseinik, kaasas salvestus president Kutshma suusõnalise käsuga Gongadze ära koristada. Kutshma sõnul olla salvestatud vestlus tõepoolest aset leidnud, küll aga olevat võltsitud jutuajamise inkrimineerivad katked.

Korruptsioon ja onupojapoliitika on presidendiga lähedalt seotud. Kutshma naisevend ja tütar juhivad edukat mobiilsidefirmat, millel on imeline anne vältida ämblikuvõrguna ettevõtjaid kimbutavat bürokraatiat. President Kutshma märkis hiljutises kõnes, et Euroopas ei oota Ukrainat keegi. Tunneli lõpust kumab siiski valgus—vaid mõni kuu hiljem õnnestus Ukrainal teenida Euroopa korrumpeerunuima riigi austav nimetus.

Villu Arak