Lazutina, Danilova ja Mühleegi uriinist leiti darbepoetiini jälgi. Darbepoetiin jõudis mustale turule alles oktoobris, setsap ei ole ainet keelatud ainete nimekirjas, kuid reeglite järgi on dopinguga võrdsustatud ka ained, millel on sama efekt, mis keelatud ainete nimekirjas olevatel ainetel.

Larissa Lazutina (36) sai disklaffi juba neljapäeval enne naiste teatesõitu, kuna tema veres oli liigselt punaliblesid. “See on šokeeriv kogemus. Neljapäevase tragöödia tõttu on mul veel suurem tahtmine kõva tööd teha,” ütles Lazutina tookord.

Naiste murdmaasuusa naiskonna eemalejätmise pärast ähvardasid venelased koguni olümpialt lahkuda. “Reegleid tuleks muuta,” praalis Lazutina, “mulle tundub et olen lindprii… me ei suuda end murda otsustajateni. Minu meelest koheldakse meid nende testide tõttu kui kriminaale.”

Teist korda testiti Lazutinat pühapäeva hommikul ja veri oli korras. Pühapäeva õhtuks oli teada, et neljapäevane Lazutina uriiniproov sisaldas darbepetiini.

Ka suusakuningaks tituleeritud Johann Mühleggiga (31) oli mitu probleemi. Temagi veres oli enne 50 km starti laupäeval punaliblesid liiga palju, kui viie minuti pärast tehtud kordusmõõtmine andis tulemuse normi piires. Mühlegg kommenteeris, et tema arvates võis aparaat eksida, lisaks rääkis ta, et oli kolm päeva enne maratoni uuele dieedile üle läinud.

Mühlegg kuulis uudist, et tema neljapäevane uriiniproov sisaldas darbopoetiini, võidu auks peetud pidulikul õhtusöögil. Saksa telekanalile ZDF ütles ta nii: “Tegin enne võistlust suures mahus ettevalmistusi. Kuidagi tekkis mu kehas see hormoon. Ma oletan, et see on kuidagi seotud mu spetsiaaldieediga.”

Mühlegg pidanuks kandma olümpia lõputseremoonial Hispaania lippu, kuid pärast dopinguteadet asendati ta suurslaalomis kuuenda koha saanud Maria Jose Rienda Contrerasega.

“Ma ei saa aru,” ütles Johann Mühlegg Hispaania raadiole antud intervjuus, “olen suusatanud maailmakarika etappidel kümme aastat ja mind on 25 korda kontrollitud – mitte kunagi pole mul olnud probleeme.”

Mühlegg esindas kolmedel olümpiamängudel Saksamaad, kuid 1993. aastal läks ta Saksa treenerite ja kaasportlasetaga tülli ning asus 1998. aastal elama Hispaaniasse.

Taliolümpia ajaloos on olnud vaid viis positiivset dopinguproovi, kusjuures kolmed viimased olümpiamängud on olnud puhtad.

Arne Ljunqqvist, ROKI meditsiinikomitee juht, ütles, et juhtunu on hoiatuseks neile sportlastele, kes arvavad, et suudavad uudseid dopinguaineid kasutades kontrolle petta.

“Darbepoetiin on nii uus aine, et seda pole veel keelatud ainete nimekirjagi kantud,” ütles Ljunqqvist, “see on tõsine märguanne skeptikuile, kelle arvates dopingukütid on kaugel maas. Tegelikult oleme dopingutarvitajate kandadel.”

Dagnes Nyheteri andmetel oli Ljunqqvist avaldanud arvamust, et Mühlegg on dopingut pruukinud kogu olümpia ajal.

Lazutinale jäävad alles 15 km vabastiili ja jälitussõidu hõbemedalid. Mühleggile aga 30 km vabastiili ja 10 km jälitussõidu kullad. ROK kommenteeris, et kuna neil võistlustel olid dopinguproovid negatiivsed, siis ei ole alust medaleid tagasi võtta.

ROKi president Jacques Rogge aga nimetas Mühlegi ja Lazutina medaleid “määrituks”.

“Tehniliselt on nad olümpiavõitjad, kuid moraali seisukohast on lugu hoopis teine,” ütles Rogge.

Venemaa delegatsiooni juht Viktor Mametov pareeris: "Me teame, et oleme süütud ja oleme valmis seda kohtus tõestama."

Mühleggi dopingupruukimise tõttu saab Andrus Veerpalu hõbemedali, Raul Olle 18. ja Meelis Aasmäe 49. koha.

Olga Danilova jäi samuti 30 km klassikasõidus dopingupruukimises tõttu ilma kaheksandast kohast. Danilova ja Lazutina diskvalifitseerimine tõstab Kristina Šmiguni auhinnarahalisele seitsmendale kohale, Katrini aga 13. kohale.

Darbepoetiin tõstab veres punaliblede arvu, hinnanguliselt on tegemist kümme korda efektiivsema vahendiga, kui EPO, mida tarvitasid Lahti MMi ajal soomlased.