Varem või hiljem on olümpiamängudel kasutusele võetud kõik, mis teaduse ja tehnika arengust võtta. “Riiklikud spordisüsteemid”, nagu funktsionäärid (näiteks Toomas Savi) neid uhkelt nimetavad, konstrueerivad aina täislikumaid “produkte”, masinaid, mis tootjariigile au ja kuulsust tooksid ning tekitaksid teistest üleoleku tunnet.

Praegune teaduslik tipptase on organismi talitluse mõjutamine, mida tunneme dopingainete kasutamisena. Masinameistrite kurvastuseks on see väga ebakindel viis – pettusega vahele jäämise risk aina suureneb, konkurentidel on kasutada samad teadmised ja suure tõenäosusega ollakse igal pool maailmas ühtviisi moraalitud. Ja nagu näha, on au asemel häbi ja hukkamõist kerge tulema.

Info-, bio- ja geenitehnoloogiad on teaduse kuumad sõnad. Oleks imelik, kui need valdkonnad lõpuks ka spordirahva pilgu ette ei jääks. Juhid vajavad riigile turvalisemat au kui dopinguga saavutatav. Nii on ainult aja küsimus, mil olümpiaareenidele ilmuvad geneetiliselt manipuleeritud ja kloonitud atleedid.

Nad on vabastatud pärilikest haigustest, neid ei murra viirused ega bakterid. Nad on hoolikalt välja valitud inimsoo kvaliteetsemate esindajate hulgast ning peene laboritööga võitmatuks aretatud. Absoluutse töökindluse tagamiseks varustatakse need organismid ka kommunikatsiooniseadmetega, mis võimaldavad treeneril tribüünilt oma sülearvuti abil igal hetkel sportlase tegevusse sekkuda.

Mõistagi saavad sellist luksust endale lubada ainult suurriigid. Tugevama õigusega võtavad nad endale kuuluva, väikeste esiletõus jääb ajutiseks eksituseks, mälestuseks möödunud 20. sajandist. Spordi tähtsus riikliku poliitika instrumendina kasvab. Tema tasemel hoidmiseks rakendatakse ka luureorganisatsioonid, sest õnnestunud teadus- ja tööstusspionaaĻ pakub olulist olümpiaeelist. Väärtuslike geenide hankimiseks ei kohkuta tagasi ka mõrva ees.

Ja võitjad kehtestavad uued reeglid. Nagu tuumarelva omanikud seda uutele soovijatele, nagu Iraak, juba teinud on. Kui mõnel väikeriigil juhtumisi ka tekib kiusatus tipptegija ehitada, kuulutatakse ta kurjuse teljel paiknevaks riigiks ning tema laborid likvideeritakse täpse raketirünnakuga. Ilus, ilus oled, olümpia-aade.