Sügisel 2001 ilmuski Robi LunaSea Records plaadifirma märgi all NY-s Totally Blind Drunk Drivers nimelise kollektiivi kauamängiv “The Breast Off”. Kriitikute arvustused on soojad ja ühtegi mahategevat ausalt öeldes ei kohtagi. Blindi võrreldakse The Pixiesi, Weezeri, Fountains of Wayne`i ja The Cars`iga.

##“Eelduseks, et sind üldse kuhugi kutsutaks, on see, et sa pead ise midagi väärt olema ja alles seejärel saab hakata kõnelema juhuste kokkulangevustest vms.,” arvab Robi ja bändi vahelise koostöö juhuslikkusest Blindi klahvpillimängija Mallar Prandi. “Rob on oma elu jooksul ainuüksi klubis Luna Lounge kuulanud rohkem kui 4000 noort ja lootustandvat bändi, viimastest kuulsakssaanutest võiks nimetada The Strokes`i.”

“Mis tunne on olla “number üks pop rock bänd oma kodumaal” (Joseph Larkin, Rocket Fuel), “saavutada oma neljanda albumiga läbimurre rahvusvahelisse muusikabisnisesse” (Tony Fletcher, Newsday, NY City) ja olla USA kolledĻiraadio playlistis TOP 30-nes viis kohta tagapool ansamblist Radiohead, kaotada ühe kohaga kantrilegend Willie Nelsonile ent edestada nimesid, nagu De La Soul, Busta Rhymes ning Reverend Norton Heat?,” küsin Urmaselt. Urmas kehitab õlgu: “Hea tunne…”

“Eestis ei tunne selle vastu tavaliselt keegi huvi, ta ei ole harjunud niisugustele küsimustele vastama,” pistab bassimängija Joel Berg vahele. “Ükskord me püüdsime küll ühele rääkida, aga see ei olnud intervjuu…” Kõik möirgavad naerda. “Ütle talle nüüd,” ässitab Mallar Urmast.

“Siin on ju teisigi, kelle käest võtta intervjuud,” alustab Urmas tasa ja targu, “samas on asi ka selles, et oleme kohaliku publiku natukene unarusse jätnud. Ei ole viimasel ajal Eestis plaati välja andnud. See ei ole vist eriti tähtis, et meil USA-s plaat ilmus…”

“Ühe nädala Kroonikas oli sees, kui palju üks või teine Eesti tipp-bänd esinemise eest võtab. Meilt isegi ei küsitud,” imestab Mallar.

“Ah jäta, me ei ole mingi tipp-bänd,” ütleb Urmas, “see-eest ma tean nüüd, et Homenja võtab kaks tuhat, helitehnika hinna sees, ja Benton kuni kolmkümmend viis tuhat. Bentonit ma muidugi tellida ei jõuaks, praegu.”

Blindi USA-s ilmunud plaati Eestis tõepoolest ei müüda, osta saab seda aadressilt Amazon.com. Enne sügist Eestis uut plaati ei tule. “Hirmsaks rallitamiseks läheb, Euroopa festivalidel ja USA-s, suvel katsume kodumaal ka nii palju esineda, kui ettepanekuid tehakse,“ ütleb seni vaikselt istunud löökpillimängija Andres Ohu, kes intervjuupäeva hommikul ülikoolis diplomitöö edukalt ära kaitses.

“Eestis peaks andma välja plaate intervalliga kaks-kolm tükki aastas, kui muusika tegemisest elada tahad, aga see ei ole meie eesmärk,” seletavad Mallar ja Urmas läbisegi. “Kui pead kuu või kahega kaksteist lugu kirjutama ning linti mängima, siis seda on pärast rõvedalt materjali pealt kuulda. Muusika pealt teenivad need, kes plaate müüvad,” võtab Urmas jututeema otsad kokku.

Samas ei karda Blind konkurentsi. “Siin ei ole veel kuulda olnud, et mõni eesti bänd oleks laiali läinud,” seletab Mallar. “Kuus aastat on vaikust ja siis tehakse kümnenda sünnipäeva kontsert.” “Ainult laulja on algkoosseisust,” hakkab Joel kõrval naerma. “Siiski, Metallist läks ametlikult laiali, Põhja-Ameerikas.”

Metallisti mehed on Suures Õunas Blindi tüüpide head sõbrad. “Näiteks üks endine Metallisti mees ütles meile, et ta pole elus nii palju keppi saanud, kui ajal, mil nad emigreerusid,” resümeerib Urmas. “Pane see kirja. Nüüd on nad kõik korralikud pereisad.”

Kolledžiraadiotest, kus Blindi plaati peamiselt mängitakse, kiputakse meil siin mõtlema, justkui oleks need 44. keskkooli raadio analoogid. Ainult et sealsetel kolledĻijaamadel on tihtipeale rohkem kuulajaid, kui Tallinnas elanikke.

Urmas tunnistab, et kartis esimesel korral, et enne Blindi esineb klubis kindla peale neli samasugust bändi ja keegi ei märkagi neid. Tegelikult paistis Blind Ameerika keskpärasuste hulgast silma mis hirmus.

“USA kutid raiskavad väga palju raha välise imago loomiseks, aga neli bändi järjest on muusikaliselt nii sarnased, et aru ei saa, millal üks lõpetab ja teine alustab, kui kogu aeg lavale ei vahi,” sõnab Joel, “igav on.”

Urmas ütleb veel, et umbes saja rockbändi kohta, mida tal lombi taga näha õnnestus, ei kasutatud üheski süntesaatorit. “Mis ei tähenda, et USA-s süntesaatoreid ei müüda,“ naeratab teisel pool lauda Mallar.

Blindi lisatrumbiks on Voolpriidu vaba suhtlemine publikuga ja kahemõttelised ning tiba iroonilised naljad laulude vahepalaks. “USA-s on rockimehed surmtõsised, ei suhtle publikuga absoluutselt. Ma mõjusin seal kohati lauljana, nagu stand-up comedian,” meenutab Urmas. “Lisaks oli Ameerikas lahe kogeda, et inimesed saavad aru laulude sisust ja naeravad naljakate kohtade peal. Kui aus olla, siis olen ma siin mitme laulu sõnad kirjutanud päev pärast kontserti. Keegi ei ole tähelegi pannud. Vahetult enne USA-sse jõudmist mõtlesin puuduolevad sõnad välja, lennukis.”

Me räägime Urmase, Andrese, Joeli, Mallari ja ansambli mänedĻeri Indrek “Didi” Ditmaniga veel väga paljudest asjadest: Blindi ja Rob Sacheri suhted on kujunenud juba nii heaks, et ta kutsus poisid isegi oma pulma. Rob on Blindi liikmetele tunnistanud, et liigitab nad oma personaalse edetabeli Top 5 bändide hulka.

Joel, kui suur The Ramones`i fänn kahetseb siiani, et Joey Ramone – Robi hea sõber, neil oli Joey`ga kahe peale veel üks klubi – neid USA-s kuulama ei jõudnudki. Jäi vahetult enne seda väga haigeks ja lahkus ootamatult. Blind oli sel ajal ise täiskoosseisus East Village`s. Rockiklubide rajoonis. Kõik tänavad olid leinavaid inimesi täis.

Nad jutustavad läbisegi oma esinemistest NY klubides peale 11. septembri sündmusi eelmisel aastal ning vastakatest muljetest. Räägivad sellest, kuidas ebaedu puhul Eestis ei tohiks veel meelt heita, eriti kui 7 Vaprast välja langed. Queensis asuvast iiri õllekast, kus aeg-ajalt võib lakkumas kohata sealsamas lähedal resideerivat Shane MacGowanit ja mille paddydest stammkunded peale Blindi möödunudsügisest laivi kohalikele eestlastele siiani raskelt välja kipuvad tegema.

Aastaplaan on Blindil enam-vähem paika pandud. Tulevikus saab Blind kuulsamaks kui Piitlid. Nii kuulutas Jumalale lähedalseisev isik, prohvet Priskilla. “Nojah, kogu maailma muusikabisnes baseerub ikkagi suuremalt jaolt isiklikel suhetel,” ütleb Urmas enne lauast tõusmist tõsise näoga, “maailm on tegelikult hämmastavalt väike.”

Blindi kontserdid lähiajal

• 2.03 - Läänemaa kooliteatrite festivali lõpetamine Lihula Kultuurimajas.

• 16.03 - AMIGO - sariüritus "Eesti Rocki Ärapäästmine". Soojendab Recycle Bin.

• 27.03 - Eesti - Venemaa jalgpalli sõpruskohtumise afterparty.

• 01.04 - Kukerpillide 30. aastapäeva kontsert Saku Suurhallis.