Hr. Kallas, Kas on tõsi, et maailmapangas on üks töökoht, millele kandideerimiseks peab või vähemasti on soovitav, et kandideerija on olnud peaminister? Kui see nii on, kas seepärast teil oligi vaja peaministriks saada, et aasta pärast Eestist lahkuda ja maailmapanka tööle minna?

Ei vasta tõele. Minu plaanid on seotud Eestiga.

Irwik

Milliseid kompromisse oma sisemiste veendumustega olete pidanud tegema, votes koalitsioonipartneriteks jõu, kellega koostöö tegemise Reformierakond välistas eelmise valimiskampaania käigus?

Need kompromissid on kirjas koalitsioonilepingus.

electric blue

Kuidas suhtute sellesse, et teie erakonda kuulub KBGlane Aare Raid, kes pealegi varjas oma KGB karjääri?Kas nõuate, et Aare Raid esitaks lahkumisavalduse?

Seda probleemi arutab Reformierakonna juhatus.

EndeR

Kas te suhtlete Urmas Kajuga? Tunnete te talle kaasa? Oleksite te valmis teda aitama?

Urmas Kajuga me enam naabrid ei ole, seetõttu pole me päris pikka aega kohtunud. Kui saan, siis ikka aitan.

b>Venivillem

Kas Edgar Savisaar on hea sõber?

Minu ja Edgar Savisaare 10-aastases tutvuses on olnud igasuguseid perioode, sealhulgas ka neid, kus oleme olnud head sõbrad.

Vihane eestlane

Miks uus valitsus mängib erinevaid poliitilisi probleeme lahendades eelkõige venelaste kasuks? Kas Te olete unustanud, et Eesti Vabariigi peaminister peaks seisma eelkõige eestlaste kui rahvuse rahvuslike huvide eest, seejuures kaitstes ja levitades eesti keele kasutusala, piirates immigrantide sissevoolu jne. Ja ma ei taha kuulata vabandusi, et rahvusküsimust Eestis ei eksisteeri. "Tänu" KeRe valitsuse pidevatele järeleandmistele vene suunal muutuvad eestlased aina tigedamaks, kuna nüüd hävitatakse eestlust tasapisi valitsejate oma kätega. Aeg on eestlaste huvidega ka ükskord arvestama hakata.

Praegune valitsusliit ei ole välja mõelnud ühtegi suurt muutust, mida poleks põhjalikult ette valmistatud juba eelmise valitsuse ajal. Suurimad järeleandmised venekeelsetele elanikele tehti Eestis aastail 1992-1994.

Tšeburaator

Kuidas kommenteerite Eesti Posti ja Tallinna Sadama nõukogude täitmise keskerakondlaste ja reformierakondlastega?

Valitsusliidud on ikka teinud järelevalvenõukogudes muudatusi ja teevad kindlasti ka edaspidi.

irwik

Mida arvate tänapäeva telemälumängudest "Kuldvillak" ja "Kahevõitlus" omaaegsetele mängujuhikogemustele tuginedes.

Praegused mälumängud on rohkem vaatemängulised. Üks suurimaid erinevusi on aga see, et Mnemoturniiris esines omamoodi ridade vahelt lugemise efekt. See oli nii ka paljude teiste tolleaegsete kultuurinähtustega. Mälumängu varjus räägiti tihtipeale asjadest, millest otse ei saanud rääkida. Tänapäeval võib kõigest rääkida otse.

Kas lai silmaring on poliitiliseks tegevuseks esmatähtis, või saab seda kompenseerida näiteks nõunike ringiga?

Vahemärkuseks ütleksin, et laiema silmaringiga inimene oskab endale kindlasti valida ka paremad nõunikud. Ma usun, et lai silmaring on poliitiku jaoks väga tähtis.

Kas omaaegne kuulumine NLKP-sse on Teie jaoks:- normaalne, sest kõik tegijad kuulusid;- piinlik moment, mille tahaks unustada;- paratamatus, sest muidu poleks saanud;- olete selle enda jaoks hukka mõistnud ja julgete seda avalikult tunnistada;- olete selle üle uhke, sest nii saite eesti rahva heaks rohkem teha;- tunnistate, et olite rahvavaenuliku süsteemi üks mutrike;- õõnestasite organisatsiooni seestpoolt?

Mineviku üle tuleb otsustada iga inimese tegude järgi.

Venivillem

Kas praegune rahandusminister tegeleb omavalitsuste finantseerimise süsteemi muutmise ettevalmistamisega ja kui, siis, millal on loota tulemusi? Kas praegune süsteem on õiglane ja arvestab valdade omapära?

Jätaksin sellele küsimusele vastamise rahandusministri hooleks. Omavalitsuste finantseerimise süsteemiga tegeleb Rahandusministeerium minu teada pidevalt.

urr

1. Kuidas te kommenteerite NATO-vanade seisukohta, et pärast Eesti NATO-sse astumist ei hakka keegi meie turvalisusele ja Venemaa eest kaitsmisele eriti mõtlema.

NATO liikmeid kaitsevad NATO riigid ühiselt ja väga kindlalt.

2. Milliseid garantiisid on NATO andnud Venemaale Balti riikide kohta?

Pole sellistest garantiidest teadlik.

3. Teie peaministriks saamisest möödub varsti kolm kuud. Kuidas ennast oma uuel positsioonil tunnete?

Tunnen normaalselt.

4. Mida arvate Reformierakonna ja Keskerakonna tülist ühes Eesti väikelinnas?

Poliitilised tülid on alati olnud ja jäävad alati olema. Kahjuks on need poliitika üheks lahutamatuks osaks. Mõnes mõttes võib poliitiliste tülide eest ka õnne tänada, sest vaidlused ja konfliktid on demokraatia loomulikuks osaks. Parem avalik tüli ja avalik lahendus, kui valijate eest varjatud salakokkulepe.

5. Kas kandideerite presidendiks järgmistel valimistel?

Ei ole sellist plaani.

6. Milline vanaisa on Siim Kallas?

Loodan, et hea vanaisa.

Venivillem

Mis funktsioon on Teie arvates ministri poliitilisel nõunikul? Mis kasu on temast rahvale, riigile? Kas poliitilise nõuniku tegevust ei peaks finantseerima erakonna eelarvest?

Poliitilise nõuniku funktsiooniks on olla sidepidajaks ministri ja tema valijate vahel. Erakondade eelarvest seda kohta rahastama ei peaks.

aamen

Kas vastab tõele, et peamine niiditõmbaja ka võimuvahetuse korraldamisel olite mitte Teie vaid Atonen?

Poliitika on täis fantaasiaküllaseid kuulujutte! :)

Antony

Kas Eesti esindajad on Brüsseli läbirääkimistel ikka piisavalt truualamlikud oma uute peremeeste ees, et Eesti igal juhul võetakse NATO liikmete vennalikku perre?

Kui küsija ei taha, et teeksime tihedat koostööd NATO-ga, kas ta tahab siis, et me oleksime truualamlikud Venemaa ees?

soome kelk

Kui suure summa raha eest oleksite nõus oma vuntsidest loobuma?

Kas keegi tõesti on valmis minu vuntside eest raha andma?

Vaskmehike

Milleks on inimesele vajalikud vuntsid? Kas neil võib aeg-ajalt olla ka mingi praktiline väärtus?

Edevus, mis muud.

Keskpärane

Miks teie arvates Isamaaliit ja Mõõdukat sõdisid valimisliitude keelustamise vastu kohalikel valimistel? Kas on tegu maailmavaatelise küsimusega või lihtsalt põhimõttel, et opositsioon peab oleme kõigile vastu mida valitsus teeb? Kas valimisliidud võiksid jääda, kui ei oleks lubatud häälte ülekandmine?

Seda peaks küsima Mõõdukatelt ja Isamaaliidult.

Metsamees

Ühel ammusel pühapäevahommikul "Mnemoturniiri" lõpetades tegite Eestimaale otseetris teatavaks, et kiirustate koju lugema Carl Jaspersi broaüüri "Kuhu lähed, Lääne-Saksamaa?". Millist järjekordset suundanäitavat raamatut Te praegu loete?Kõige austusega Juhan Koni

Eile lugesin Mart Kalmu raamatut “20. sajandi arhitektuur”. Arhitektuur huvitab mind juba väga ammusest ajast. Usun, et kui ma oleksin paremini joonistada osanud, oleksin proovinud noorena arhitektiks õppida.

Göran Svensson

Härra peaminister!Kas Te teate mis on virtuaalsport?

Ei tea.

k

kas olete kogu oma teadliku elu poliitik olnud või vaatasite kunagi samuti üles mäkke ja mõtlesite, et mida need nõdrameelsed seal kõrgel teevad?

Enamuse oma teadlikust elust olen tegelenud majandusega.

vallavanem

Kas keegi on Teile sisuliselt selgitanud, millist reaalset tulemust, võrreldes tänase olukorraga, peaks andma Keskerakonna poolt soovitud munitsipaalpolitsei? Ja kas Reformierakond jagab kaasvastutust Keskerakonnaga juhul, kui probleemid ja vastuolud seoses veel ühe politsei loomisega Eestisse muutuvad veel suuremaks kui seni? Kas soov munitsipaalpolitseid luua on detailideni läbimõeldud muudatus täitevvõimu realiseerimiseks korrakaitses? Kas võib olla tegu seadusega, mida ei hakata kunagi realiseerima, vaid vormitäitega, mis annab endisele opositsioonile võimaluse säilitada oma nõudmistes järjepidevus?

Võin öelda, et munitsipaalpolitseid ei hakka keegi ülepeakaela looma.

Meelis

Kuidas suhtub Reformierakond sellesse, et Haridusministeerium tahab säilitada endised kategooriatunnistuse? Kas te olete avalikult nõus tunnistama, et võltsimine on Eesti Vabariigis seaduslik? Ja kas näiteks Narvas elavatel eestlastel on õigus saada eesti keelset teenindust?

Kategooriatunnistuste küsimust pole valitsus veel arutanud. Ei taha enne kommenteerida, kui oleme valitsuses sellega tegelenud.

Meelis

Mind huvitaks veel üks asi? Kuidas suhtub Reformierakond Ühendatud Rahvapartei ettepanekusse, et vahetada senised kategooriatunnistused lihtsalt uute vastu, hoolimata sellest kas need inimesed oskavad eesti keelt või ei oska?

Suhtub eitavalt.

asjatundja

Kas te pole kordki mõelnud sellele, et Euroopa Liit on kuritegelik impeerium,mis varem või hiljem laguneb?

Tõesti, ei ole kordagi mõelnud ega ei kavatse mõelda ka tulevikus.

pontius

Lugupeetud peaminister kas riigi ja maksumaksjte tagant vargus on eestis nüüd seaduslik? Mõtlen siin all Kuressaare linnas ksduma läinud ca 150-170 vene ohvitseride korterit.Mis 1991aasta seaduste järgi pidid minema sundüürnikele ja mille kadumise asjaolusid ei soovi ükski vabariigi instants uurida?

Ei ole Kuressaare küsimusega kursis.

Eero Rumm

Hr. Kallas,Te olete liberaal ja järelikult on teile idee -vähem riiki ja vähem selle poolt peale sunnitud otsuseid - aabitsatõde. Öelge palun miks riik so. Reformierakond võtab kodanikelt nende õiguse kuuluda valimisliitudesse? Kas teil pole piinlik rääkida poliitilise vastutuse suurendamisest samal ajal kui Te ise olete sõlminud poliitiliselt absurdseid koalitsioone ja kaotanud minu so. valija usalduse?

Kui riiki on vähe, ei tähenda see seda, et riik peaks olema ähmane ja laialivalguv!

Noor õpetaja

Hr. Peaminister!Kui Eesti liitub Euroopa Liiduga, kas siis õpetajate palgad tõusevad ka enam vähem samale tasemele nagu on Euroopa Liidu õpetajatel??Tänan

Euroopa Liiduga liitumine kiirendab kindlasti Eesti õpetajate palkade liikumist Euroopa Liidu õpetajate tasemele. Ning olgugi, et palgad ei jõua EL tasemele kohe, jõuavad nad sinna kindlamini tänu liitumisele.

Tõnu Baumann

Härra Kallas,Öelge palun kuidas aitate kaasa sellele, et kommunism kuulutataks kuritegelikuks? Vabadussõja veteranina ja represseerituna on mul valus kuulata kuidas ajalugu väga halvasti tundev Meelis Atonen teatab, et meie minevik pole oluline ja tuleb vaadata tulevikku. Kas Reformierakond kavatseb asja jälle valimiste tõttu edasi lükata nagu seda tehti Savi presidendikampaania ajal?

Ma olen selle poolt, et kommunism kuulutada kuritegelikuks, kuid olen selle vastu, et seda ideed kasutatakse päevapoliitilistel eesmärkidel.

Meelis Astok

Mida arvate prostitutsioonist poliitikas?

Arvan halvasti.

Junnkärakas

Millest mõtled? Kas kaa pensionist?

Mõtlen kindlasti ka pensionist.

rein

Austatud härra Kallas!1. Palun selgitage oma lahkumist Hoiukassade Peavalitsuse juhataja ametikohalt.2. Kas tohite töötada varaliselt vastutaval ametikohal?

Paaris kohas ilmunud kuulujutud, et minu lahkumisel Hoiukassade Peavalitsusest, kerkisid esile küsija poolt mõeldud probleemid, on esimesest kuni viimase sõnani valed.

Kodanik

Mida võimaldab Eesti ühinemine Euroopa Liiduga?Kas sellel on mingi selge eesmärk?

Pean sellel teemal Riigikogus neljapäeval kõne. Soovitan huvi korral seda lugeda või kuulata Internetist otse. Kõne pannakse kindlasti peale selle ettekandmist üles peaministri kodulehele www.peaminister.ee.

Timukas

Lp. Peaminister. Kas Te olete rahul praeguste ministrite poolt tehtud tööga ning nende poolt saadava info aususega? PS. Võib-olla on see minu asjatu kartus ja rahulolematus mõne ministri poolt väljendatu suhtes.

Esialgu pole põhjust nuriseda.

2. Kas hr. Laariga olete ka suhelnud viimase nädala jooksul?

Viimase nädala jooksul ei ole.

3. Lähtudes oma teadmistest ning lisaks kõike kuuldut kokku võttes usun et haldusreformi kiirem läbiviimine koos õigete riigi poolsete majandushoovadega aitaks kaasa oluliselt SKP kiiremale kasvule. Kas mu väide on õige?

Kahjuks pole võimalik täie kindlusega kinnitada, et haldusreform mõjutaks SKP kasvu.

mart

Armas Siim!Kas oleks võimalik valitsuse reservfondistleida raha ETV seriaali "pehmed ja karvased" jätkamiseks?

Valitsus ei sekku Eesti Televisiooni toimetamistegevusse. Selleks on seal palgal toimetajad. Kujutan ette, et väga vale oleks valitsuse poolt hakata eraldi rahastama ühte konkreetset saadet.

konnaonu

Kumma ametimehe tööpäevad on üldjulul pikemad, kas peaministri või rahandusministri omad?

Rahandusministri omad. Rahandusminister peab parlamendi ees kaitsma paljusid eelnõusid ning mõelgem kasvõi riigieelarve eelnõu kaitsmisele, mis on vahel kestnud hommikuni!

Nimekaim

Kuidas sealt kaugelt Brüsselist Eestimaa kah tundub - on ikka üks mõttetu koht küll või mis?

Kaugelt tundub Eestimaa alati armas.

kool 110

Kas vastab tõele, et õpikukirjastus AVITA mastaapse maksupettuste ja rahakantimiste summutamise taga on kõrged valitsuse liikmed ja kas valitsuse liige andis "käsu" maksuametile uurimine kalevialla panna?

Vastus: Maksuametile ei saa keegi anda selliseid käske.

Tänase Päevalehe lugeja

05.04.2002 Eesti Päevalehe artilites"Raske kümnendmurdis paljude eestlaste tervise" näitab,et Eestiriigis jääb alles,arvestades eestlaste madalat iivetja üha kiirenevat haigestumust(vähk,tuberkloos jne..)ainult see esimene eesti ehk 10% kogu eesti-maalastest,kellel on Euroopa liidu maade pankadesoma EURO ja ainult neile ongi vaja Euroopa Liitu jaNATO-t.Odav tööjõud tuuakse sisse Aafikast ja igavesti hüvasti Eestimaa.Pole inimesi,pole rahvastpole riiki ja ka probleeme.Kõigis lehtedes aina kirjutatakse,räägitakse -ka 05.04.2002.a päevalehes kirjutabJuhan Parts"Kas võim on raha...jne...)ja kõik saavadaru et Eesti riigis on kõik nagu üks mädapaise-riigijuhid panevad endiselt suuri summasid taskutesse,ehitavad luksusvillasid ja üha enam tekib prügi-inimesi ja kõik vaikivad ja ootavad?Rahvas aina sureb,hääbub ja vaikib.Räägitakse ju niigi palju-aga kõik see on asjatu:Mart Laar sõitiseestlastest teehöövliga üle ja sundis rahva vaikima.Jõuga.Tahaks teada mida arvab sellest Siim Kallas?

Minu meelest on väga hea, et lehelugeja saab lehest kõige kohta lugeda. Esimene ja väga oluline samm halbade nähtuste, korruptsiooni ning kuritegevusega võitlemiseks on nende avalikkus. Sellest, et meil probleemidest kirjutatakse ei tohi aga ära kohkuda. On väga palju riike, kus probleemid on palju suuremad, kuid nendest kirjutatakse oluliselt vähem või üldse mitte.

msgs

Kas Eesti seab sisse astmelise tulumaksu EL liitumisläbirääkimiste tulemusena?

Euroopa Liit ei esita meile selles osas mitte mingeid nõudmisi.

Jeesus

Kuhu kaob raha ja kust tuleb tolm?

Raha ei kao kusagile, tolmu tekkimise kohta küsige näiteks mõnest koristusfirmast.

Notsu Põssa

Millise sündmuse puhul ajate vuntsid maha?

Ei kavatse maha ajada!

Priit

Miks on riigiettevõtete juhtidel nii suured palgad?

Kuidas vastutus, nõnda palk. Kõige tähtsam on see, et palgad oleksid avalikud, siis saab neid ka vastutusega võrrelda ning hinnata, kas juht on oma tööga hakkama saanud. Kõige halvem on selline süsteem, kus juhi palk on näiliselt väike, kuid sellega kaasnevad varjatud hüved, salajased soodustused ja korruptsioon.

kalev

Kes, kas RM või PM peaks EVs hea seisma selle eest, et avaliku sektori töö oleks kvaliteetne, vastaks otseste ja kaudsete (avalikkus)klientide mõõdetud huvidele jne? Kui konkreetselt on võimalik Sinu arvates mõõta avaliku sektori tulemusi?

Mõõta on võimalik, aga mitte liiga konkreetselt. Selle tööga on alustatud rahandusministeeriumi egiidi all.

veiks

Lp. Kallas,

Kas teie arvates on Tallinna krediidi Baa raiting piisavalt tugev, mida vahemalt raagivad eesti lehed? minu arust on see suhteliselt madal, kas oskate tuua naite ja vorrelda seda mone teise linnaga? kuidas tennises laheb ja kas tennis on teie mottekaiku arendanud? aitah.

Reitingud tõusevad tasapisi, üle oma varju ei saa hüpata. Aga tennis mõjub mulle väga hästi, kindlasti ka ajutegevusele.

Meelis

Hr. Kallas,

Kas planeerite koostööd Savisaarega valitsuskoalitsioonis ka peale valimisi jätkata? Tahaks selle jaoks teada, et siis oskan oma häält õigemini anda...

Ma ei tee enne valimisi mingeid siduvaid plaane ega kokkuleppeid.

tiia.tuvi

Lgp.Siim Kallas

Kas Eesti ühinemisel Euroopa Liiduga tuleb ettevõtetele tulumaksu kohustus? Aitäh.

Ei. Praegu ei seda keegi meilt ka nõua.

euroreha

1.Milline oleks Teie jaoks jargnev samm poliitiku karjaariredelil?

Vaatame, mida toovad valimised.

2.Mida arvate Eesti ja Soome suhetest ja sojalistest suhetest eriti?

Eesti ja Soome suhted on head.

3.Millisena naeksite ette Eesti kaitsejoude?

Moodsate, elukutseliste ja mobiilsetena.

4.Mida oleksite nous ohverdama NATOsse saamiseks?

Milline hind oleks iseseisvuse säilitamise eest liiga kõrge?

5.Kas unistate karjaarist ELi korgematel kohtadel ja kui, siis mis oleks see ala, kus Te sooviks ennast teostada?

Ei unista.

6.Kui palju kulub yhel puberteedil soogi peale nadalas, et kasvada terve riigi kodanikuna?

Mul on puberteedi iga ammu möödas, minu lastel samuti.

7.Kas Teile meeldib hyydlause "Igayks aidaku iseeennast?" ///Tanan vastuste eest.

Pigem meeldib mulle lause - "igaühe saatus on tema enda kätes".

majandusmees

Lugupeetus peaminister!

Mul on teile arutamiseks pakkuda idee: mis oleks kui lylitaks muu osa Eestist valja, jataks ainult Tallinna? Vaadake selle idee majanduslikku kasu, kuipalju touseks RKP kuipalju keskmine palk, milliseid investeeringuid see omakorda veel Eestisse meelitaks!!!! Kas siis annaks Latile voi Venemaale voi kellele iganes. Mis need inimesed seal siis oige motlevad, et ei ole veel Tallinna tulnud, siin on ju raha ja elu!!!!

See idee teeb mind üsna murelikuks.

Eksistentsialist

Hr. Kallas, kas Teie kardate surma?

Ma ei mõtle surmale.

Teie valitsusalune

Kas teile meeldib Eestis elada? Ja kas te olete 6nnelik?

Jah. Jah.

Biograaf

Hr. Kallas, kas eesti poliitik ja patrioot peaks ohverdama oma isikliku materiaalse heaolu rahva nimel ja enda "legacy" huvides, v6i yritama iga hinna eest lyya kaks k2rbest korraga? Kumb on teile t2htsam, "legacy" ehk koht ajaloos v6i ajutine isiklik heaolu ning privileegid?

Tõsine poliitik tahab eelkõige ennast teostada ja midagi elus korda saata.

Eksiil

Hr. Kallas, kas tunnete klompi kurgus v6i pitsitust rinnus kui n2ete kerjavaid Eesti inimesi, teades, et Teie olete v6tnud vastutuse nende eest kui rahva juht? Kui jah, siis kust leiate vaimuj6u, et j2tkata? Mis teid innustab? Kas teil on nendele inimestele midagi julgustavat lausuda?

Mida ytleksite minusugustele noortele t2isj6us hakkajatele Eestlastele kes on otsustanud oma elud rajada mujale maailmas? Mida ytlete neile noortele kes seda alles plaanivad? Kas te teate, et see tendents on kasvamas?

Olen palju võrrelnud elu Eestis eluga teistes maades ja ma arvan, et me ei ela Eestis sugugi halvasti.

Margus Tamm

Kas teie usute Jumalat, hr. Peaminister? Kes on teile autoriteet?

Kirikust olen kahjuks eemale jäänud. Autoriteete otsin raamatutest.

EV kodanik

20.jaanuaril 1993.a. võttis Riigikogu vastu otsuse VEB fondi loomise kohta ning UBB ja PEAP klientide hoiuste kompenseerimise kohta VEB fondi poolt välja lastavate sertifikaatidega. Kui kaua peaksid nende pankade kliendid ootama õiglast kompensatsioni ja Riigikogu otsuse täitmist? Ärge hakake ajama pada sellest, et Venemaa külmutas nende pankade arved. See ei puutu klientidesse, kuhu pangad oma raha edasi paigutasid... Niisiis, millal???

V: Eesti riik ei kompenseeri Venemaa eest tema võlgu.

Enamlane

Miks leidsite, et usaldamatus on parim vahend rahvaga suhtlemisel, ehk miks arvate, et rahvas ei tea, kuidas tulevikku minna ? (küsimusteks andis alust Teie köne Tartus, kui peaministriks saite)

Ei saa küsimusest aru.

Keskmine

Millal kavatsete elada terve aasta nagu keskmine eestlane, a 2000-2500 krooni pere liikme kohta kalendrikuus heal juhul ja seda järjest suurenevate energiahindade juures?

Siis, kui ma teenin 2000-2500 krooni pereliikme kohta.

Soomest

Tegelikult ei ole ma 13 soome aasta jooksul yhtegi eesti parteid toetanud, kuna leian, et tihti partei on inimese ära rikkunud. Tavaliselt ei mõtle inimene enam muule, kui endal piisavalt hästi läheb, see on paljuski arusaadav. Oli väga meeldiv, et Teil jätkus mehisust taastada see ajavöönd, milles naaberriikidega koos elame. Siiski, Eesti ei ole tavalisele inimesele piisavalt inimväärne ühiskond, paljudes aspektides. Sellest kysimus: mida peate tähtsaimaks rahadega mõjutatavatest asjadest, millega saaks Eestit natukenegi inimväärsemaks muuta tavalisele noorele perele või pensionärile? Kas pensioni tõstmine umbes 2000 kroonini ja lastetoetuste tõstmine u.2000 kroonini lapse pealt ikka on tegelikult mõeldamatu? Miks Eestis ei võiks näiteks alkohol, autod ja bensiin olla näiteks kõrgema käibemaksuga selleks, et need eelpoolmainitud rahad saada?

Eesti areneb kiiresti, meie elutingimused paranevad pidevalt. Rahaga on nagu ühendatud anumategagi. Kui kusagile annad, siis tuleb kusagilt ka võtta.

7 eesti esindaja

Sm. Kallas, minu küsimused oleksid järgmised:

1. Mitu praegust Riigikogu liiget on kuulunud Nõukogude okupatsiooni ajal Eestimaa Kommunistliku Partei ridadesse? Tõesti ma ei tea?

Ei tea, aga ma arvan, et seda arvu on võimalik teatmikest leida.

2. Kas nendel endistel seltsimeestel saab üleüldse olla mingisugust eetilist õigust rääkida kaasa sini-must-valge lipu all?

Inimest tuleb hinnata tema konkreetsete tegude alusel.

3. Kuna Teie arvates "puhastub" Eesti Vabariigi kohtusüsteem? Okupatsiooniaja lõpust on möödunud piisavalt pikk aeg..., või eksin?

Eesti kohtusüsteem ei seisa paigal, vaid uueneb koos Eesti riigiga.

kui laev läks...,

1. Kuna saab "teine eesti" teada Venemaa Välismajanduspangas Eesti pankade (UBB, PEAP, PEP) korrespondentkontodel külmutatud vahendite (ligi 1,1 miljardit) tegelikust teekonnast nn "SULAMISEL", samuti teistest VEB-iga seotud kosmilistest saladustest?

Näiteks kuhu haitus kunagine VEB-i laen Tartu Ülikooli bilansist?

V: Soovitan pöörduda rahandusministeeriumi ja Eesti Panga poole, nemad annavad kindlasti ammendava selgituse.

2. Kas pooldaksite Brüsselist neutraalse välisekspertide grupi kaasamist VEB-iga seonduvate ning teiste, "uues eestis" toime pandud kuritegelike, lahendatud või lahendamata finantsskeemide ja küsimuste uurimiseks/selgitamiseks?

Tundub, et meie riigis ei tulda paljude asjadega ise toime. Meie tulevastel Brüsseli liitlastel aga peaks abilisi jätkuma?

Ei usu, et meil midagi väga olulist selgitamata on jäänud.

3. Mis on saanud nn kliiringurubladest?

Ka selle küsimuse puhul soovitan eelkõige Eesti Panga poole pöörduda.

Roiskuv kapitalist

Mina siiski vahendaksin Teile president Arnold Rüütel'i küsimuse:"Paarsada grammi rukkileiba päevas aitab varustada organismi vajalike vitamiinide, mineraal- ja kiudainetega,"

Äkki turumajandus vôimaldaks nagu nii sedasi silku ka kôrvale soetada, môni tööots rohkem vôi nii sedasi. Kui nagu sedasi NATO tuleks, julgeksin minagi raha nagu sedasi likku panna ja môned räimevôrgud osta vôi siis ehk nagu môned riigilaenu oblikatsioonid osta.

Milles on küsimus?

Roiskuv kapitalist

Peaministri vuntside laius peaks olema otseses sôltuvuses riigi majaduslikust olukorrast. Mida kitsam vuts, seda peenem elu. Mida laiem, seda lahjam lobi. Keeratud vuntsid oleksid ohumärgiks. Vôi kuidas?

Aga kui peaminister on ilma vuntsideta?

V.K.

Kas Karl Marx oleks kirjutanud lõpuni oma kommunistliku partei manifesti, kui ta oleks ühel heal päeval saanud ettekuulutajalt teada, et Siim Kallas ja kaasvõitlejad astuvad tema parteisse ja reformivad selle nagu see nüüd on?

Ma arvan, et ta kirjutas selle kaunikesti päevapoliitikast lähtudes. Vaevalt, et minu tagasihoidlik isik tema vaimusilma ette kerkis.

äpu

Kuidas on paljurahvuselise liitriigi Rossijskaja Fedratsija, mille originaalnimetus on osarahvuste suhtes poliitiliselt korrektselt neutraalne, eestikeelne ametlik vaste? Missugust liitriik RF-i vastet kasutab Eesti Vabariigi Valitsus? Kuidas suhtuvad RF-i ametlike rahvuslike mittevene subjektide

vabariikide(gosudarstvo) rahvad meie RF-i eestikeelsesse vastesse?

Vene Föderatsioon.

asotsiaal

Sooviks täiendada euroreha 7.Kas Teile meeldib hyydlause "Igayks aidaku iseeennast?" küsimust

järgnevalt: 7a. Või meeldiks lähenemine: saab aidata seda, kes ise püüab õiget asja teha?

7a meeldib rohkem.

Andres Laager

Kas Te toetaksite Äripäeva uudistetoimetaja Meelis Mandeli arvamust (SlÕ 21.03.2002), et analoogselt Venemaale võiks ka Eestis tulumaksuprotsent olla nüüdse 26 asemel 13 või jääte Te arvamuse juurde, et see peaks alanema vaid 20 protsendini. Küsija ise toetab 13%, kusjuures just Meelis Mandeli põhjendused veensid mind kalduma 13% poole.

Mida madalam, seda parem. Küsimus on vaid selles, kuidas katta ühiskonnale tarvilikke kulutusi. Eelarve tulud ja kulud peavad olema tasakaalus.

urmas

Kas sellest kümmnest miljonist dollarist midagi üles ka leiti ja kas süüdlased on teada.

Soovitan lugeda I astme kohtu otsust. See on avalik ja see on ka kõige põhjalikum ülevaade kogu loost.

P.Vabi

Hr.peaminister Kallas!

Teie poolt on pakutud vöimalust kohtuda EPL Online lugejatega st.Eesti kodanikega,kuid et teete seda Brüsselist tuli see mulle ehmatusega,et äkki viite ellu oma lubaduse,mille kirjutasite Eesti Postimehes st.lähete eksiili ja Nato peab otsima kiires korras uue esindaja Eestist ja kiiruga vöib kasvöi olla Tallinna linnapea vöi hr.Kreutzberg selleks olla ja mis juhtub ekspeaministri M.Laariga,kui ta peab kuulma seda Et Te peaksite väga palju olema Büsselis,ei saa ka uskuda sest nii Nato kui EL teevad oma otsused ilma Eestita ja Eesti on mölemal juhtumil ikkagi kutsutava ja kuulaja rollis.Tahate töendada midagi? Minu küsimus:Miks valisite Brüsseli,et kohtuda Eesti rahvaga?

See on mitmete asjaolude kokkusattumine, mina olen valmis vastama küsimustele, kus tahes. Kuid täna toimub Brüsselis Eesti jaoks ka väga oluline sündmus.

Minu teine küsimus tuleb konkreetsest vallast. Teatavasti saab Eesti pidevalt (lugedes liikmesmaade ajalehti) EL komisjonidelt etteheiteid Eesti öigussüsteemi mitte toimimise kohta,korruptsiooni nähete,ebademokraatlike komisjonid enne kohut,juristide vähese kompetentsi jne.üle.Olen läbinud mitmeaastase vaevalise tee läbi komisjonide ja kohtute Lääne Maavalitsusega,kus otsused on ka kohtutes olnud positiivsed,kuid Eestile omane "otsustamatus" kajastub ka kohtuotsustes ja nad suunatakse tagasi allastme kohtusse ja nii"tuiatakse" aastaid ja löpuks on "huvitatud ja vöimul olevad isikud,minu juhtumil variisik" leidnud kohtu,kes teeb eelpoolmainitutele öige otsuse,minu juhtumil Ringkonnakohtuotsus haldusasjas 11-3/126 /2001 14.03.2001.a. Väidan,et et otsus on möjutatud asjaolust,(muide olen önnetu omanik)et Lääne Maavalitsus (ilmselt ka teised) jagas maad ilma loogikata,ebaseaduslikult,riiki kahjustavalt ja omavoliliselt nn.füüsilisest isikust ettevötja (pöllupidaja) fiktiivse paberi alusel,milleks piisas "saajal" nime kirja panemine Äriregistris ilma mingi! töendava dokumendita ja seda maade jagamist ei tohi! avalikustada Eestis ega välismaal ja kohtuotsus tehti ignoreerides srgumente,vaid vormistati loosungiliselt ,tsiteerin"oluline ei ole milliseid dokumente koguti,vaid et esitatud töenditest tehti öiged ja pöhjendatud järeldusedjne:ikka samas vaimus edasi"Paari argumenti kasutati,kuid tölgendus ei kannata kriitikat. Minu Küsimus:Kas Eestis valitsevas öigussüsteemis ja järelvalve institutsioonidega(ei leia) on vöimalik kontrollida selle kohtuotsuses kohtunike kompetentsust ja korruptsiooni ilmingute olemasolu? Vöi soovitate mulle kohest pöördumist Euroopa kohtusse,mida kaalun tösiselt? Siinkohal,mida kujutab Eesti öigussüsteemi seisukohalt Riigikohtu juures loanöukogu (sain sealt lühida :ei!),kuidas on ta seotud Euroopa öigussüsteemi.Milllised volitused tal Eesti kohtusüsteemis? Tänan!

V: Kindlasti on enne võimalik ja vajalik eelkõige kõik Eesti kohtuinstantsid läbi käia. Kui see ei aita, siis võib alati edasi kaevata. Oma õiguste eest tuleb võidelda lõpuni. Järele ei tohi anda.

Anno

Lugupeetud Hârra Kallas.

Kui hakata mötlema maksumaksjate hulgale tulevikus, siis tekib kahtlus kas sellise negatiivse iibega 20-ne aasta pärast neid üldse eesti rahvusest alles on?! Millal hakkab riik môistliku summaga toetama eesti noorperesid ja hindama igat juurdekasvu, mitte ainult meediale tuntud isikute omi?! Kas eesti valitsus mötleb tulevikule vöi ainult hetkele, mil valitsuse ajal taskud täis saaks toppida, vöimalikult palju käkki kokku keerata, et siis tagasi astudes oma s..a teistele koristada jätta? Mida hakkate tegema kohtusüsteemides, kuidas hakkate karistama pedofiile ja verepilastajaid, vöi keerate pilgu körvale ning ei hooli? Kui juba Euroopa Liidu maades nii palju pedofiilseid juhtumeid päevavalgele tuleb, mida teeksite Teie selleks, et sellist situatsiooni ära hoida? Euroopa Liitu kuuludes peab ju valitsus tolereerima erinevaid religioone, rahvusgruppe ja rasse; kui Eestis on olemas juutidele sünagoog, miks siis pole leitud lahendust mošeele, kuigi Eestis on üle 10 tuhande moslemi!?

Tänan, et leidsite aega vastata!

Lugupidamisega.

Nii palju küsimusi korraga! Mošee asjus - riik ei ehita ühtegi pühakoda, see on usuühenduste enda asi. Kõikides muudes küsimustes on küsijale niigi kõik selge.

jurakas

Tere Siim!

Kas eesti kroon devalveeritakse enne eurole üleminekut?

Palun ausat vastust!!!

Kindlasti mitte. See pole kuidagi võimalik.

jurakas

millal võetekse eestis sularahana kasutusele euro?

Praeguste hinnangute kohaselt aastal 2006.

seff

Kas pooldaksite seda, kui kõikidele õpilastele tehtaks koolisöök tasuta kättesaadavaks. palju see riigile maksma umbes läheks? tegelikult see ei olekski kulu, vaid investeering. tehke asi ära ja reformarid saaks kõvad plusspunktid rahvalt ja samas näitab riik, et ta reaalselt hoolib järelkasvust ja riigi jätkusuutlikkusest

See on suur raha. Kas see on ikka kõige parem investeering, mida haridusse saab teha? Rohkem peaks arendama hariduse ja teaduse infrastruktuuri.

teadjamees

Kas euroliidu toetused väikerahvaste keele ja kultuuri suunas pole indiaanlaste klaashelmestega äraostmine. Kui liit koos, palju loevad Eesti huvid võrreldes saksa, inglise jt. suurte kõrval. Kas mõiste "eesti iseseisvus" jääb meie euroliitu vastuvõtmisega kahjustamata?

Ütlesite, et ei tasu, endid harjutada odava ja vähemkvaliteetse vene turuga. Milleks siis üldse mingid kokkulepped jonnivate ja pirisevate kirikuisadega? Ma registreeriks pigem kümme nunna, kui ühe õigeusu kiriku Siitpoolt paisteb valitsusel kenasti minevat, see on tore, niiet - patsu ka!

Vene õigeusu kiriku registreerimise probleem on eelkõige meie siseprobleem. Kui üks suur usuühing on ilma legaalse staatuseta, siis tekitab see pingeid usklike seas.

Monumentaal

Kas Euroopa Liidus olles on meie tööjõud sama konkurenstivõimeline (odav) kui praegu? Või on oht, et palgad tõusevad ja siia investeerida polegi enam kasulik?

Palgad tõusevad kindlasti. Investeeringud ei pea sõltuma mitte tööjõu odavusest, vaid eelkõige tööjõu oskustest. Ja oskustööjõudu meil napib.

ee

Kui palju on Teile jäänud liitlasi erakonna sees, kes jagavad RE algseid põhimõtteid? Ligi? Voog? Haapsalu kutid? Keegi veel? Või olete kõik käega löönud?

Ma ei ole märganud, et mul oleks erakonnas vähe liitlasi.

Ants Lagi Otepäält

Kas räägite inglise keelt paremini, kui Sven poiss?

Ei usu.

Mnemoturniir

Kas Teie siiamaani enimöeldud fraas meediakanalites on veel "Anatoli Põder Võrust küsib"

Ma loodan, et lisaks küsijate nimedele on meeles ka küsimusi ja vastuseid.

Eesti Kodanik

Kui "paksunahaline" poliitik olete? Kui väga häirib Teid meedia kriitika, mis kohati on päris julm ja asjatundmatu?

Häirib kindlasti.

Marabella

Kas pole olnud vahepeal sellist tunnet, et lööks kõigele käega paneks siit kolkast minema ja naudiks elu?

Avaliku elu tegelane pole enam päris oma saatuse peremees.

Boeing 737-500

Kas lendate tavaliselt business klassis?

Ei. Kui õnnestub, siis lendame alati turismiklassis.

L

Mida kindlat lubate pensiona'ridele, et nad saaksid Reformierakonnale loota?

Kindlat tulevikku.

Peaminister tänab väga kõiki küsijaid, ajapuudusel ei saa ta enamatele küsimustele vastata.

Eesti Päevaleht Online tänab kõiki küsijaid, peaminister Siim Kallast ning valitsuse pressibüroo tublisid töötajaid Hanna Hinrikust ja Daniel Vaarikut!


Siim Kallas on sündinud 2. oktoobril 1948. aastal Tallinnas, praegu on ta 53aastane.

1967. aastal lõpetas ta cum laude Tallinna 22. Keskkooli ning 1972. aastal Tartu Riikliku Ülikooli (TRÜ) rahanduse ja krediidi eriala. Kuni 1975. aastani õppis TRÜ aspirantuuris. Ta on Tartu Ülikooli külalisprofessor.

1975.-79. aastani oli Kallas ENSV Rahandusministeeriumi spetsialist, seejärel kuni 1986 Eesti Hoiukassade Peavalitsuse juhataja. Pärast seda kuni 1989. aastani ajalehe "Rahva Hääl" asetoimetaja, siis 1991. aastani Eesti Ametiühingute Keskliidu esimees. Hiljem töötas Kallas kuni 1995. aastani Eesti Panga presidendina ning aasta pärast seda oli ta välisminister.

Alates 1995. aastast oli ta ka Riigikogu liige, kui 1999. aastal sai Kallasest Mart Laari valitsuse rahandusminister. 28. jaanuaril 2002 sai Siim Kallasest Eesti peaminister.

Kallas valdab võõrkeeltena kõnes ja kirjas inglise, soome ja vene keelt.

Kallase abikaasa Kristi on arst. Poeg Ülo töötab Hansapangas ning tütar Kaja on lõpetanud Tartu Ülikooli õigusteaduskonna.

Vabal ajal mängib Kallas meeleldi tennist, huvitub välispoliitikast ja ajaloost, armastab lugeda raamatuid, käia teatris, kuulata muusikat ning osaleda jalgrattamatkadel. Siim Kallas on Eesti Jalgratturite Liidu president. Ühiskondliku tegevusena võib märkida, et alates 1994. aastast ehk Reformierakonna loomisest alates on ta selle esimees.

Brüsselis, kust peaminister küsimustele vastab, on ta koos kaitseminister Sven Mikseri ja kaitseväe juhataja viitseadmiral Tarmo Kõutsiga, et anda Põhja-Atlandi nõukogus ülevaade Eesti ettevalmistustest NATOga liitumiseks. Eesti ja NATO läbirääkimiste tulemusena valmiv NATO-poolne hinnang Eesti ettevalmistustele on üks dokumentidest, mille alusel liikmesriigid kujundavad oma arvamuse kandidaatriikide valmiduse ja sõjalise võimekuse kohta, et langetada Prahas otsus alliansi laienemisest.

Elulugu on kirjutatud www.peaminister.ee-s leiduvat kasutades.