Esimesed taotlejad Viru ja Olümpia. Rohelise võtme projektijuhi Tiina Tarma sõnul andsid esimestena võtme saamise taotluse sisse hotell Viru ja hotell Olümpia. Lähitulevikus saavad rohelise võtme ka teised Reval Hotelligruppi kuuluvad majutusasutused. “Tegelikult saab ka praegu Eesti majutuskohtade keskkonnateadlikkusega rahul olla, kuid roheline võti aitab neil süsteemselt kõik uuesti läbi kaaluda,” ütles Tarma. “Näiteks Viru hotell vaatas üle pesupesemise süsteemi, millega säästis nii aega, puhastusvahendeid kui ka vett. Pesu olevat aga nüüd hoopis puhtam.”

Ka Susi hotell plaanib rohelisele võtmele lähikuudel kandideerida. “Praegu on üht-teist veel töötajate koolitamise osas teha, kuid säästva poole pealt oli juba varem niigi kõik viimse piirini korras,” ütles Susi hotelli direktor Kaja Uppin.

“Kindlasti pole roheline võti mõeldud vaid suurtele ja vägevatele, ka hostelid ja väiksemad külalistemajad on huvi tund-nud. On ka sellised, kes alles alustavad ja tahavad kohe oma majutuskoha keskkonda säästvaks teha,” rääkis Tarma.

Rohelist võtit näitab diplom. Rohelise võtme normidele vastavatele majutuskohtadele antakse diplom, mille saab nähtavale kohale üles riputada, ning õigus kasutada rohelise võtme logo oma reklaamides. Soovi korral on võimalik kasutada ka sümboolikaga lippu ja tahvlit. “Minu käest on palju küsitud, kas roheline võti suurendab ka külastajate arvu. Kohe järsku külastajate arv kindlasti ei suurene, kuid keskkonnasõbra imidĻ tõstab mainet ja lisab majutuskohale plusspunkte,” leidis Tarma. Tema sõnul küsivad väga tihti just saksa turistid roheliselt majandavate hotellide järele.

Rohelist võtit kasutatakse majutusasutuste keskkonnateadlikkuse märgistamiseks praegu Taanis, Rootsis ja Gröönimaal. Lähiajal laieneb rohelise võtme idee tõenäoliselt ka teistesse Euroopa riikidesse. Võti antakse hotellile aastaks, siis tuleb selle saamiseks uuesti kandideerida. Eestis algatati rohelise võtme projekt majandusministeeriumi ja Taani tööstusministeeriumi koostöös.