“Linnaosavalitsus on mulle põhimõtteliselt kõigile asjadele ei öelnud,” tunnistas Mariana, kes viimases hädas abilinnapea Anders Tsahkna poole pöördus.

Kavalad puuetega inimesed. Mariana väitel ässitas Haabersti linnaosa vanem Tatjana Muravjova korteriomanikku, et too vajalikule dokumendile alla ei kirjutaks. “Ütles, et need puuetega inimesed on üldse kavalad, tegelikult tahab see Maltseva teie korterit omale ja te ei saa teda välja muidu kui kohtuga,” rääkis neiu. “Korteriomanik rääkis mulle selle välja.”

Sissekirjutuse puudumise tõttu jäi Mariana ilma puuetega inimese taksokaardist ja isikliku abistaja teenusest. Haabersti sotsiaaltöötajad Marianat tema õigustest ei teavitanud. “Mu emale öeldi, et mida me talle ikka kirjutame, ta ei näe ju. Issand jumal, mul on ju telefon olemas!”

Neiu sõnul on talle soovitatud ka kodulinna tagasi pöörduda. “Tallinnas leiaks pime inimene ehk veel tööd, aga Elvas poleks mul küll midagi peale hakata,” muretses pimedana arvutit ja inglise keelt õppinud ning sekretärikoolituse läbinud Mariana.

Linnaosa vanema Tatjana Muravjova sõnul pole Marianale uut elamispinda leitud, kuna puudub avaldus rahvastikuregistrisse kandmiseks. “Saatsime talle koju blanketi, et ta saaks selle ära täita, aga ta pole isegi suvatsenud seda teha. Kelle süü see siis on?” küsis Muravjova.

Mariana sõnul pole talle keegi ölnud, et avaldus tuleb täita. “Ja kui nad mulle selle ka eelmisse korterisse saatsid, kuidas ma selle kätte saama peaksin?” hämmeldus neiu.

Linnaosa vanema sõnul on Marianale korduvalt abi osutatud. “Me tegeleme talle elamispinna otsimisega,” kinnitas Muravjova, kelle sõnul on tüdrukul kuu aega on võimalik elada Maleva tänavas Kopli lastekodu kriisipinnal. Pärast rahvastikuregistrisse kandmist kohustub linnaosavalitsus talle uue elamispinna leidma. Registrisse kuulumine saab aluseks ka sotsiaalteenuste osutamisel.

Abilinnapea kirjutab avaldusi. Abilinnapea Anders Tsahkna tunnistas, et on Marianale ja teistele registrivälistele inimestele sotsiaaltoetuste väljanõudmiseks kõvasti pingutanud. “Kirjutan kasvõi oma käega avaldusi linnaosa täpsusega arvele võtmiseks,” kinnitas ta. “Tegemist on kriisiolukorraga, milles linn peab vältimatut abi andma ja annabki.”