Eile viisid Tallinna noorsoopolitseinikud 15 pealinnast ja selle lähiümbrusest pärit poissi Võrumaalt koju tagasi.

Pahaaimamatud lapsevanemad olid kümnepäevase laagri eest tasunud 1550 krooni. Matkalaagris reklaamitud üritusi ei toimunud, laagri korraldaja keelas poistele isegi hommikused võimlemisharjutused. Kuna kokk oli pidevalt purjus, tegid lastele süüa tema tütred.

Hirmu poisid enda sõnul ei tundnud. “Kui ta midagi teinud oleks, me oleks peksa andnud,” kinnitas üks poistest.

Laagri vanim poiss ja teiste järele valvanud Reimo ütles, et Laving lubas poisse järelevalveta ujuma. “Üks oleks ära uppunud.”

Pidevalt liikus laste hulgas maja purupurjus üüriline, puujalaga Vello.

“Tulge nuusutage, mis hais toas on,” kutsus Toomas (10), kelle sõnul laagriülem magades voodisse roojas ja püksid täis urineeris. “Kärbsed lendasid kõik tema peale,” lisas ta.

Poiste sõnul pole nad vanematele juhtunust teatada saanud, kuna mobiiltelefoni limiidid on ületatud. Kahe vene poisi närvid ei pidanud vastu ning nad lahkusid laagrist.

Laving pöördus telgi ja kummipaadi saamiseks ning laste treeningharjutuste korraldamiseks Kaitseliidu Võrumaa maleva poole. Kuna ta kokkulepitud ajaks maleva staapi ei ilmunud, läks Kaitseliit olukorda kontrollima.

“Pilt oli masendav,” ütles noorkotkaste juht Silver Sild. “Laagriülem oli nii purjus, et temaga kontakti ei saanud. Lapsi ei näinud me üldse kuskil, hiljem selgus, et nad olid ennast aita lukustanud.”

Nähtu tulemusena jättis Kaitseliit kaks oma liiget laagrit valvama. Silla sõnul kuulis ta poistelt, et Laving sundis neid pidevalt mobiiltelefoniga viina juurde tellima ning pakkus alkoholi ka lastele.

“Kui poisid õhtusöögi ajal rääkima hakkasid, et meil pole varsti süüa, kui sa kõik maha jood, tõmbas ta otse laua taga püksid maha,” ütles Sild. “Poisid peitsid tema viinapudeleid ära, kartsid, et ta muidu kunagi kaineks ei saagi.”

Poisse valvanud kaitseliitlase Erki Meiterni eestvedamisel valmistati õue söögikoht, et haisvas toas ei peaks einestama.

Lavingu väitel ei vasta süüdistused tõele. “Meil tekkis paari poisiga konflikt, sest nad võtsid ära minu renditud muusikakeskuse,” lausus ta. Siiski vabandas ta laste vanemate ees ja lubas neile raha tagastada.

Laving töötas laste varjupaigas

Ajaleht Videvik lõpetas 2000. aasta algul kirjutiste avaldamise, mis kiitsid Allan Lavingu eestvedamisel Pärnus töötanud sihtasutust Tänavalaste Fond.

Videviku peatoimetaja Ants Tamme kirjutas toona: “Varjupaik pakkuvat kirjutise autori Jaak Lehtmetsa sõnul alternatiivseid võimalusi vaba aja sisustamiseks, et vältida laste ja noorukite kaldumist huligaansusele.

Lehtmets ei poetanud kirjatükkides sõnagi sellest, et varjupaik kujutab endast maani täis suitsetatud ruumi, milles tegelikult elab ka Allan Laving ise. Ka ei kirjutanud Lehtmets sellest, et see varjupaik on pahatihti mõnus peidupaik popitegijatele, sest laste-noorukite koolikohustuse täitmise range jälgimine ei näi olevat ei Lavingu ega teiste varjupaiga pidajate eesmärke. Mis on tegelik põhjus, et kolm korda vabaduskaotuslikku karistust kandnud Allan Laving püüab tingimata laste kaitsjat-hooldajat etendada?”

Varem kirjutas Jaak Lehtmets Videvikus: “Laving on saanud pedagoogilise ja juriidilise töö kogemusi kooliõpetajana ja miilitsas töötades. Miinuseks tuleb aga lugeda, et ta on kohtu poolt karistatud. Eksis ja kandis ka karistuse.” EPL