Le Bon kirjutas, et kollektiivses hinges kaovad inimeste intellektuaalsed võimed – hulgas ei kuhju mõistus, vaid ühetaolisus. Hulk on intellektuaalselt madalamal üksikisikutest, sest üksikisik allutab oma arvamuse hulga arvamusele. Seetõttu on hulki ka lihtne manipuleerida ja suunata. Hulgad on anonüümsed, hulgal puudub vastutus, vaatlemisvõime ja ka kriitiline meel. Hulgad väljuvad tihti kontrolli alt.

Ei, ma ei hakka siunama interneti kommentaatoreid, kuigi Le Boni teooriat annab ka selle fenomeni kirjeldamiseks kasutada. Le Boni “Hulkade psühholoogia” sobib hästi selgitama pühapäeval Tallinnas toimunud sõjavastast meeleavaldust, mis kasvas ühel hetkel üle selliseks märuliks, mida taasiseseisvas Eestis pole varem nähtud.

Mulle meenutas üleeile toimunu mõneti kuue aasta tagust meeleavaldust Tartus, kus tudengid ja kooliõpilased avaldasid meelt sõidusoodustuste uue korra vastu ning kus algselt rahumeelne üritus kasvas Tartu maaliinide bussijaamas üle parajaks laamendamiseks – noored ronisid busside katustele, kõigutasid neid ja lõid puruks paari bussi tuled. Parafraseerides Le Boni, vaevalt et igaüks eraldi neist kunagi nii oleks käitunud, aga massis olles kadus oma mina ja asendus kollektiivse kirega.

Sõjavastaseid meeleavaldusi toimub praegu Euroopa suuremates linnades iga päev, mistõttu polnud Tallinnas toimunu mingi erand. Pigem võinuks küsida, miks meil midagi pühapäevani toimunud polnud. Seletada seda mingi rahvusliku eripäraga, nagu mõned seda teevad, minu arvates ei saa – Soomes on meeleavaldused üpris tavalised.

Erandlikuks tegi märuli see, et meeleavaldajate põhimassi moodustasid Ida-Virust pärit vene keelt kõnelevad noorukid. Kuuldavasti olnud märuli ninameeste seas varem küll varastamiste, küll narkomaaniaga politseile vahele jäänud tegelasi. Kuigi selle, kas meeleavaldus kasvas üle märuliks spontaanselt või kellegi teadlikul suunamisel, selgitab kapo, on üpris selge, et märulis kanaliseerusid märksa sügavamad probleemid kui vene noorukitele teismelise eas omane agressiivsus ja Le Boni kirjeldatud karjamentaliteet.

Üks põhjus on kindlasti see, et meelt avaldanud vene noorukid elavad hoopis teises meediaväljas kui nende eestlastest eakaaslased. Nad saavad oma teadmised ja info SAT-i vahendusel levivatest arvukatest Vene telekanalitest, mis on näiteks Iraagi sõja kriitikas sama objektiivsed kui CNN jänkide saavutusi kiites.

Aga ühest asjast ma selle meeleavalduse puhul küll aru ei saanud. Sellest, kus olid pühapäeval meie suured rahuvõitlejad eesotsas Jaan Kaplinskiga? Miks nemad ei läinud välja ega juhatanud vägesid nii, et meeleavaldus oleks jäänud RAHUmeelseks.