“Seda lugu tehes mõtlen Eestimaa peale,” tunnistas Kaasik-Aaslav. “See lugu räägib ju Eestimaast. Kitzberg kirjutas selle pisut aega pärast vabariigi sündi, meie elame taasiseseisvumise järgsel ajal, aga kõik on täpselt samamoodi. Kui isamaa on enda omaks saadud, tahetakse selle pealt ainult raha teenida. Algab üks äriajamine, talude mahaparseldamine ja metsa väljatassimine. Kuldsest Börsist muudkui loed, et müüa talu, müüa mets, ulatuslik raie teostatud... Meie tahame oma loo ja lauludega just seda isamaa-armastuse tunnet taas üles tõsta.”

Kas pole hirmu natuke naiivsena mõjuda? “Ma olen end juba ära määratlenud – olen rahvusromantik,” muigas lavastaja. “Kui ikka siin ürgoru põhjas valgel laval lauldakse “Mu isamaa armas”, taamal paistavad metsad ja talud ning vardasse tõuseb Eesti lipp, siis peab ikka väga kalgi südamega inimene olema, et ei tekiks liigutust. Mul tekib värin juba sellest kujutluspildist.”

Kitzberg kirjutas olulistest teemadest oma “Neetud talus” juba 80 aastat tagasi ja komöödiale kohaselt lasi lool optimistlikult lõppeda, tuues oma tegelaste hulka linnast maale naasva perepoja, kes upakile kukkunud talus ohjad haarab. Ka Ugala lavastus püüab vaatajasse rõõmu ja lootust süstida, seda enam, et Karksi kanti teatrisse sõites ootab publikut tõeline rahvapidu – laat, simman ja ühislaulmised.

Reedel esietenduva lavastuse peaosalist kehastab Ott Aardam. “Neetud talu” mängitakse kümme korda, pooled etendused juunis, pooled augustis.