“Lubame suurejoonelisi esinemisi, kus Eesti viimase aja professionaalseim jazzkollektiiv ja ameerika külalised esitavad kaks tundi elavat muusikat,” lisas produtsent.

Annab teatepulga üle

Kontsert algab Lembit Saarsalu soologa üksi mustal laval, siis liitub pianist Kristjan Rand-alu ja järgemööda ülejäänud muusikud. “Lavale tuleb ka noortest, alles endale nime tegevatest saksofonimängijatest koosnev orkester, mis sümboliseerib omamoodi teatepulga üleandmist,” rääkis Kollom. Saksofoniorkester moodustati just Saarsalu juubelikontsertide tarbeks.

Kontserdi peateos on ameerika helilooja Henry Wolkingi kolmeosaline sümfoonia “Powell Canyons” sopransaksofonile, jazztriole ja sümfooniaorkestrile, mis kõlab Eestis esimest korda. “Tegemist on jazzsümfooniaga, millesarnast pole meil varem ette kantud,” tutvustas Kollom. “Sümfoonia noor trompetisolist Dave Chisholm on esinenud juba koos maailma jazzistaaridega, kohal on ka helilooja, Utah’ ülikooli muusikaprofessor Henry Wolking, kes astub üles tromboonisolistina.”

Sümfooniale lisaks kõlavad teosed saksofoniorkestrile, swingmuusika ning eesti rahvamuusika seaded.

Väärib juubelikontserti

Kollomi sõnul on Saarsalul ette näidata eesti jazzmuusikutest kõige prestiižikam rida välisesinemisi, sealhulgas mitmed ülesastumised mainekate jazzfestivalide pealavadel. “Kui iga hea muusik väärib juubelikontserti, siis Saarsalu positsioon Eesti jazzmuusikas peaks olema küll selline, et igasugused kahtlused juubelikontsertide vajalikkusest on põhjendamatud.”

Koostöös Vanemuise kontserdimajaga oli Lembit Saarsalu mullu oktoobris uue rahvusvahelise festivali RainbowJazz algataja ning festivali kunstiline juht. Peale nimetatud festivali loeb Saarsalu oma möödunud aasta suurimate õnnestumiste hulka kontserte koos oma kvartetiga, kuhu kuuluvad peale tema enda veel Kristjan Randalu (klaver), Taavo Remmel (kontrabass) ja Tanel Ruben (löökpillid).

Lõppenud aasta teise poolde jäid ka jazzmuusikat tutvustavad lastekontserdid koos Olav Ehalaga, mida on nautinud ligi 3500 last ja õpetajat.

Lembit Saarsalu

Saksofonist ja helilooja Lembit Saarsalu alustas oma muusikaõpinguid akordioni erialal. Tallinna Muusikakooli lõpetas ta klarneti ja puhkpilliorkestri dirigeerimise eri-alal. Jazzmuusikaga hakkas tegelema juba õpingute ajal, saades paljude eakaaslaste kombel innustust 60-ndate aastate Tallinna rahvusvahelistest jazzifestivalidest, kus ta debüteeris 1965. aastal, olles vaid 17-aastane.

Jazzile pühendus Saarsalu 1980-ndatel, samast aastakümnest kuni tänaseni on ta juhatanud paljude gruppide muusikategevust. Koostöös soome muusikutega sündis Saarsalu-Hiekkala Quartet, vene pianisti Leonid Vintskevichiga duo Jazz For Two.