Koos Arderiga osalesid plaadi tegemisel tema kitarristist elukaaslane Teet Raik, akordioni mängib Jaak Lutsoja, kontrabassi Ara Yaralyan ning ühes loos teeb kaasa kitarrist Mart Soo. Arder laulab siin näiteks Kustas Kikerpuu, Uno Naissoo, Raimond Valgre ja Valter Ojakääru loomingut. “Väga tuntud heliloojad, aga laulude valikul eelistasime just vähemtuntud lugusid. Kõik seaded tegime ise ja meie väike akustiline koosseis dikteerib ka selle, et plaadi meeleolu on üsna rahulik, mõtlik ja väljapeetud.” Plaadil on ka mõned Arderi omakirjutatud lood.

Üllatab eestikeelse lauluga

Uus album on läbinisti eestikeelne. “Kuna ma laulan palju ka näiteks portugali ja prantsuse keeles, siis kindlasti on mõnes mõttes üllatav, et minu esimene plaat on täielikult eestikeelne,” arutleb Helin-Mari. “Lihtsalt selgus, et on väga palju ilusaid eestikeelseid lugusid, mida keegi pole kuulnud, ja tundus kuidagi väga loomulik ja õige plaat eesti keeles teha.” Helin-Mari keelteoskus on muusikute ringis legendaarne. Aastaid Helsingis elanuna räägib ta täiesti vabalt soome keelt, lisaks on ta õppinud Tartu ülikoolis prantsuse keelt.

“Suhteliselt sujuvalt räägin ka itaalia keelt, hispaania keelt vähem. Portugali keelt mõistan prantsuse, itaalia ja hispaania keele abil, plaanin seda kindlasti põhjalikumalt õppida.”

Hetkel Helsingis õppiv Helin-Mari sattus Soome elama juba 16-aastasena. “Sel ajal käisid asjad kuidagi teistmoodi. Õppisin Tallinnas Westholmi gümnaasiumis ja meie sõpruskool Helsingis pakkus, et keegi eestlane võiks neile õppima tulla.” Soomes läks Helin-Maril nii edukalt, et ta sai ka keskkooli Helsingis lõpetada.

Nüüd on neiu Soomes tagasi ja tudeerib Helsingi ülikoolis Stadia pop-jazzlaulu ja pedagoogikat. “Annan ka ise juba tunde, et õpetaja rolli sisse elada. Õpetamine harib palju rohkem kui puhtalt teooria kuulamine, vahel on mul tunne, et saan antud tunnist ise rohkem kasu kui mu õpilane,” naerab ta.

Missioonitunne toob koju

Eluga Soomes on Helin-Mari harjunud ja see sobib talle. “Kindlasti loeb see, et ma pole siin üksi, minu elukaaslane Teet Raik õpib samas koolis kus minagi. Suurem osa ajast kulub nagunii kooli peale ja kuna ma ei ela Helsingis, vaid Vantaal, siis ega ma mingi suur väljaskäija ja linnaelu nautija pole. Suurem osa suhtlemisest toimub ikka koolis.” Oma elu finantseerib Helin-Mari paarist stipendiumist ja kontserditasudest. Helsingis on Helin-Maril õppida jäänud veel kolm aastat.

“Kindlasti on mul plaanis kunagi veel kuhugi mujale vahetusõpilaseks minna, aga pikemas perspektiivis mõtlen kindlasti Eestisse tagasi tulla.” Helin-Mari sõnul tunneb ta, et välismaal omandatud haridust peaks Eesti hüvanguks rakendama. “Haridus ning muusikalise ande arendamine on pop-jazzmuusikas sama oluline kui klassikalises muusikas. Muusika üks toredamaid külgi on ju just see, et ideaalis ei paku sinu anne elamust kaugeltki mitte ainult sulle endale,” lisas andekas lauljatar.