Eile tähistasid laulumehed ja -naised pidulikult kuju alusele nurgakivi panekut. “Et see monument tuletaks järeltulevatele põlvedele meelde, kes oli Gustav Ernesaks,” ütles koorijuht Kuno Areng, võrreldes Ernesaksa istuvat ja mõtisklevat kuju Estonia kõrval istuva Tammsaarega.

Kunstnike Ekke Väli ja Vello Lillemetsa loodud skulptuur on 2,25 meetrit kõrge ja pronksist ning kaalub 2,5 tonni. Laulutaat istub justkui teiste kuulajate seas murul, ainult mõned sentimeetrid maapinnast kõrgemal. Pimedal ajal on kuju valgustatud.

Skulptor Välil võttis skulptuuri savis modelleerimine kolm kuud aega. Tema ees olid pildid ning liikusid videod. “Et Ernesaksa enda jaoks elustada, et kujusse elu panna,” ütles Väli.

Kui vanana laulutaati kujutatud on, ei osanud skulptor öeldagi – ikka juba vanem mees, aga mitte veel päris vana. Kujuna hoiab Ernesaks kätt lõua all, prillid on näppude vahel – justkui kuulaks tähelepanelikult ja mõtleks tehtu üle järele.

Ernesaksa kuju heaks kuulutasid Tartu laulupoisid ja -mehed rahakogumise välja 2001. aasta juunis. Detsembriks oli juba nii palju raha koos, et kuju loomiseks kuulutati konkurss välja, Ļüriid juhtinud Eri Klas ütles eile, et Ernesaks ei ole ainult ühe sajandi, vaid sajandite suurkuju.

Laulutaadi mälestuse jäädvustamist korraldanud Eesti Meestelaulu Seltsi esimees Jaan Ots ütles, et 250 000 krooni kogunes üle 10 000 inimese annetustest. Oma toetuse andsid ka 85 valda ja linna. Suurima annetuse tegi Tallinn – 400 000 krooni, riik andis 200 000 krooni.

Ka laululava astmed ja kaareäär saavad 3.-4. juulil toimuvaks laulupeoks värske värvi.

Laidoner ja Kalevipoja siil

16. juunil saab Viljandi lossimägedes pidulikult nurgakivi kindral Johan Laidoneri ratsamonument, mis on samuti peaaegu valmis.

Kuju avatakse 22. juunil. Laidoneri seltsi esimehe Trivimi Velliste sõnul on seegi kuju valminud annetuste varal – miljonist on umbes 800 000 krooni koos.

Suurim toetaja ratsamonumendi püstitamisel on kaitseministeerium, kes andis 300 000 krooni.

Vabadussõja võitnud 36-aastast kindralit kujutava skulptuuri autor on Terje Ojaver. Monument on kaks ja pool meetrit kõrge ning hakkab seisma lossimägedes Jaani kiriku läheduses.

Tartu linnavalitsus aga toetas äsja haridus- ja teadusministeeriumi ideed paigaldada Tartu kesklinna ministeeriumiesisele haljasalale siili skulptuur, et tutvustada linna külalistele osakest rahvuseeposest “Kalevipoeg”.

Samas üle tee seisab Vabadussõjale pühendatud taasloodud Kalevipoeg – samuti skulptor Ekke Väli töö, kes valmistas ka Ernesaksa kuju.