734 õpilasega koolil pole oma võimlat, samuti napib kesklinnas lastele ujumiskohti. Kool soovib Vabaduse väljaku servale, Pärnu mnt 13/Estonia pst 10 asuva koolihoone õuele, mida praegu kasutatakse parklana, rajada spordikeskuse kahe spordisaali, ujula ja avaliku veekeskusega.

Keskkonnakaitsjates, kuid ka arhitektides tekitas kevadel pahameelt plaanitava kompleksi Pärnu maantee äärde ulatuv, kahe korruse kõrgustel sammastel seisev vaskplekist osa, mille rajamise korral tuleb pärn maha võtta. Kevadel seiskas see spordikompleksi arenduse.

Ujula kaalus puu üles

Uuemas kavas on juurdeehitust pisut tagasi tõmmatud, kuid pärna see ei päästa.

“Juhul, kui Pärnu maantee poolne maht (väike spordisaal ning jõusaal) sisehoovi ümber tõsta, paisub spordimaja maht selliseks, et seda ei kooskõlasta ei muinsuskaitse ega linn,” selgitas Kareda. Lisanduvad ka probleemid klassiruumide päevavalguse, parkimiskohtade ja muuga.

Transpordi- ja keskkonnaameti peaspetsialisti Enn Puskari sõnul ei saa amet anda üheselt nõustuvat otsust pärna raieks, kuid lepib sellega juhul, kui säästva arengu ja planeerimise amet kiidab kava heaks.

Kesklinna vanema Keit Pentuse sõnul peab linnaosavalitsus oluliseks spordihoone rajamist Pärnu maanteele ja kuna teistsugune hoonelahendus ei ole võimalik, ollakse nõus vana puu mahavõtmisega.

“Uut ujulat on kesklinnas väga vaja. Kuna linn müüs maha Endla tänav 4 maja, mille basseini mitu kesklinna kooli ujumistundideks kasutasid, siis oleme hätta jäämas kohustusliku ujumisõpetuse võimaldamisega,” nentis Pentus. Mahavõetav puu tuleb hinnata ning selle summa eest peab kooli sihtasutus linnaosavalitsuse määratud kohta uusi puid istutama.

Kareda sõnul on projekti kaasatud maailmanimega haljastusspetsialistid Véronique Faucheur ja Marc Pouzol. “Minu nägemus on luua atraktiivne ja tervislik keskkond nii õpilastele kui ka linnakodanikele, oaas keset linna, seda nii siseruumides kui koolihoovis,” selgitas Kareda. Eritüübilised haljastuslahendused on planeeritud nii katuseaeda, Pärnu maanteele väljaulatuva konsooli alla, kooli sisehoovi kui ka ujulaesisele.

Kool haaras ohjad

Inglise kolledÏil pole siiani võimlat ega spordisaali, aastaid linna tuge oodanud kool otsustas lõpuks ise võimla ehitada. Ehitust rahastatakse erakapitali toel, loodud sihtasutus kogub lastevanematelt ja vilistlastelt annetusi ja võtab laenu. Kompleksi hind on 40–47 miljonit krooni. Tallinna linn kannab sellest 3,5 miljonit krooni järgmisel ja 3,5 miljonit krooni ülejärgmisel aastal. Lastevanematelt loodab kool saada kuni 5 miljonit krooni.