Kokku lähevad riigi väliskülalistega seotud üritused, mis eeldavad liikluse ümberkorraldamist, Raagi sõnul maksma ligi miljon krooni aastas.

Savisaar saatis peaminister Juhan Partsile kirja, milles viitas, et riigivisiitide ja teiste riiklike ürituste korraldamisega muudetakse tavaliselt Tallinna liiklus-ja parkimiskorraldust, paljud teed ja tänavad suletakse, parkimine keelatakse. “Käesoleva ajani pole Tallinnale seoses nimetatud üritustega makstud teede ja tänavate sulgemise maksu ning saamata jäänud parkimistulu,” kirjutas Savisaar Partsile.

“Palume riigivisiitide ja teiste riiklike ürituste korraldamisel edaspidi eeltooduga arvestada ning eelarve koostamisel näha ette rahalised vahendid Tallinnale 2005. aastal teede ja tänavate sulgemise maksu tasumiseks ja parkimiskohtade kadumisega saamatajäänud tulu hüvitamiseks,” kirjutas Savisaar.

Valitsuse meedianõunik Erki Peegel märkis, et Savisaare kiri saadeti 13. juulil seisukoha võtmiseks edasi kaheksale ministeeriumile, kellel on vastamiseks aega üks kuu.

Maks kehtib ammust ajast

Riigivisiite korraldava välisministeeriumi pressi- ja infoosakonna büroo direktor Ehtel Halliste märkis, et ministeerium pole rahanõude osas veel seisukohta võtnud. “Selge on muidugi, et välisministeerium saab seiskoha kujundada vaid nende visiitide osas, mida meie korraldame,” märkis Halliste.

Tallinna linnavolikogu võttis 1995. aastal vastu määruse kehtestada linnas teede ja tänavate sulgemise maks. Teede ja tänavate sulgemise maksu tuleb tasuda üldkasutatava tee, tänava, väljaku, parkla, pargi, puhkeala või selle osa sulgemise eest demonstratsioonide, rongkäikude ja muude ürituste korraldamiseks, ehitus- või remonditöödeks ja muudeks juhtumiteks.