Neljapäeval toimus Kiievis legendaarsel Hreštšatikul grandioosne sõjaväeparaad sakslaste Ukraina pealinnast väljakihutamise 60. aastapäeva pidustuste raames. Sõjaväeparaad oli kõige suurejoonelisem kogu iseseisva Ukraina ajaloos.

Paraadi juhatas sisse Teise maailmasõja ajal kuulsust kogunud punaarmee tank T-34. Tankil lehvis punalipp, mis oli spetsiaalselt selleks sündmuseks Venemaalt kohale toodud – võidulipp, 1945. aastal Berliinis punaarmeelaste poolt Reichstagi varemetele heisatud lipp. Paraadi lõpul astus ka Venemaa president Putin rahva sekka, et veteranidega veidi lobiseda.

Putin pakub Ukrainale juhti

Praegune Ukraina peaminister ja üks kahest peamisest kandidaadist presidenditoolile Viktor Janukovitš sai tribuunil seista külla sõitnud Vene presidendi Vladimir Putini kõrval. Enamik ajakirjanikke ja valimisi vaatlema tulnud lääne inimesi on kindlad, et Putin tuli pidustustele just toetuse andmiseks peaminister Janukovitšile.

Tavainimeste elus, kellega olen Kiievis rääkinud, pole aga Janukevitši-aegne majanduskasv, mida Putin kiitis, küll midagi juurde andnud. Ainuke erand on pensionid. Peaminister tõstis ukrainlaste pensione märgatavalt, aga tegi seda kolm nädalat enne valimisi.

Sakslaste minemakihutamise aastapäeva otsustas oma huvides ära kasutada ka teine peapretendent presidenditoolile, Viktor Juštšenko. Neljapäevast alates jooksid peamiselt eratelekanalites Juštšenko uued reklaamid. “1944. aastal kihutasime fašistid Ukrainast minema, 2004. aastal kihutame Ukrainast minema bandiidid ja röövlid,” kõlas reklaamis. Samuti ei jäta Juštšenko ühelgi rahvaüritusel mainimata, et tema isa langes Teise maailmasõja esimestel tundidel sakslaste kätte vangi ja lõpetas sõja koonduslaagris.

Juštšenko on kutsunud kõiki oma valijaid valimispäeval, 31. oktoobril piketeerima valimisjaoskondade ja keskvalimiskomisjoni juures, et valimiste võltsimist ära hoida. Võimul olev peaminister Janukovitš on nimetanud seda provokatsiooniks .

Avalik arvamus ja vaigistatud meedia

•• Viimased avaliku arvamuse küsitlused on näidanud, et Janukovitši toetus on viimase paari nädalaga kasvanud ligi 10 protsenti ja ta on vastaskandidaadist möödunud.

•• Telekanali TV-5 juht Aljona Matuzko ainult muigab nende toetusprotsentide peale. “Ukrainas on kõik võimalik. Kuidas aga ühe kandidaadi reiting saab tõusta korraga 10 protsenti?” paneb Matuzko imeks.

•• Sellesama opositsioonilise TV-5 töötajad alustasid 25. oktoobril näljastreiki. Kanalilt võeti ilma igasuguse põhjenduseta tegevuslitsents ja suleti pangaarved. Matuzko sõnul on võimud neid juba pikemat aega vaenanud. Ajakirjanikud kõige erinevamatest väljaannetest on koondunud ja protestivad võimude sekkumise vastu pressivabadusse. See on Ukrainas midagi uut.