Kella kolmeks öösel, kui oli loetud umbes kolmandik hääli, juhtis Ukrainas võimu kandidaadiks nimetatud Moskva-meelne peaminister Viktor Janukovitš 50,47 protsendiga läänemeelse demokraadi Viktor Juštšenko 46,04 protsendi vastu.

Selleks ajaks olid Ukraina kaks tunnustatumat uuringufirmat küsitlenud valijaid. Mõlema küsitluse tulemused näitasid Juštšenko veenvat võitu. Samas tegeles mõlema kandidaadi staap palehigis paralleelse häältelugemisega. Juštšenko staap teatas eile oma Viktori võidust 10-protsendilise edumaaga, Janukovitši staap oma Viktori võidust veidi väiksema ülekaaluga.

Kella viieks öösel oli jõutud häältelugemisega poole peale ja Janukovitši edu “oranžide” ehk rahva kandidaadi austava nimetuse pälvinud Juštšenko ees oli suurenenud 5,74 protsendini. Ikka veel valitses Juštšenko esimese vooru ülinapi võidu järgne optimism. Üldlevinud arvamuse kohaselt raiskasid president Leonid Kutšma ja peaminister Janukovitš esimeses voorus liialt palju administratiivset ressurssi, et teises voorus veel edukad olla. Kolm nädalat enne valimiste esimest vooru tõstis Janukovitš pensionid kahekordseks ja kehtestas punaarmee sõjaveteranidele soodustused.

Talongidega hääli võltsima

Pärast esimest vooru teatasid toetusest Juštšenkole mitu mõjukat Ukraina töösturite ja ärimeeste ühendust. Nende motiiviks oli hirm, et Janukovitši presidendiks saades mängitakse Ida-Ukraina tööstushiiglased Vene oligarhide kätte.

Ukrainas sai välja võtta vastava talongi, et hääletada sellega väljaspool oma valimisjaoskonda. Just seda pidas Juštšenko staap suurimaks võltsimise võimaluseks. Vahetult enne valimiste teist vooru suutis opositsioon parlamendis läbi suruda nende talongide keelustamise seaduse, kuid president Kutšma loobus igasugusest poliitkorrektsusest ja keeldus parlamendi otsusele alla kirjutamast.

Eriti teravalt süüdistas Juštšenko võltsingutes vastaskandidaadi kodupiirkonda, Donetski oblastit ja Ukraina kõige venemeelsemat Luganski oblastit, kus valimas käis vastavalt 96,3 ja 88,41 protsenti hääleõiguslikest kodanikest.

Kui loetud oli 99,14 protsenti valimas käinud ukrainlaste hääli, oli toetus Janukovitšile 49,42 protsenti ja Juštšenkole 46,69 protsenti. See tähendas, et keskvalimiskomisjoni esimees oli teatanud Janukovitši võidust. Võimu mobiliseerimisvõimet oli alahinnatud.

“Ma kujutan ette Juštšenko võitu, kuid ei kujuta ette Janukovitši kaotust,” ütles üks Ukraina ajakirjanik. Eile hommikul kell üheksa algas Kiievi keskväljakul iseseisvuse monumendi juures opositsiooni miiting. Õhtuks oli kogunenud juba ligi 100 000 inimest. “Valimised võitsin mina ja punkt,” teatas Viktor Juštšenko miitingulistele, kutsudes üles jätkama meeleavaldusi seni, kuni võimud tunnistavad tema võitu.

Lääne vaatlejad mõistavad hukka

•• USA senaator, presidendi esindaja Richard Lugar tegi lääne vaatlejatest ilmselt kõige karmima ja otsekohesema avalduse: “Võimude kaasabil toimus Ukraina presidendivalimiste teises voorus võltsimine.”

•• NATO parlamentaarse assamblee missiooni avalduses märgitakse, et valimised ei vastanud demokraatlikele standarditele. Enim tegid muret valimistalongid, mille inimesed said välja võtta, kui tahtsid hääletada mujal kui kodukoha valimisjaoskonnas. Talongidega hääletas 700 000 inimest topelt ja kõik nad hääletasid Janukovitši poolt, teatas PA missioon.

•• Euroopa Nõukogu parlamentaarse nõukogu missioon imestas, et mõnes Donetski oblasti piirkonnas hääletasid inimesed 99 protsenti Janukovitši ja ainult üks protsent Juštšenko poolt.

•• UEFA meistrite liiga jalgpallimatši ajaks, mis toimub täna Kiievis kohaliku Dinamo ja Itaalia AS Roma vahel, lubasid pealtvaatajad end riietada oranži värvi hilpudesse.