Kutšma ei kirjuta alla Viktor Janukovitši valitsuse tagandamisele ja keskvalimiskomisjoni praeguse koosseisu vallandamisele enne, kui opositsioon nõustub ülemraadas toetama poliitilist reformi, mis annaks praegu presidendil oleva võimutäiuse üle parlamendile. Esialgse lubaduse asemel valitsus siiski erru lasta teatas Kutšma korraga, et ei saa seda teha, sest praegune peaminister Janukovitš on puhkusel.

Opositsioon on reformiga nõus, kuid alles pärast uue parlamendikoosseisu valimist 2006. aastal. See muudaks mõttetuks Kutšma lootused uue valitsuse moodustamisel kaasa mängida. Opositsioonil pole mingit mõtet anda praeguses seisus presidendivõim üle ettearvamatule parlamendile.

Kompromissi asemel esitas opositsioon Kutšmale hoopis uusi nõudmisi. Nüüd soovivad Juštšenko toetajad tagandada ka siseminister Nikolai Bilokoni, peaprokurör Gennadi Vassiljevi ja nende oblastite kubernerid, kes toetasid üleskutset Kagu-Ukraina autonoomia väljakuulutamiseks.

Suure üllatuse pakkus Janukovitši koomiline ja absurdne teleesinemine. Janukovitš alustas sellest, et nimetas oma kaks aastat töötanud valitsust Ukraina iseseisvusaja parimaks. Ta pani Kutšma ja Juštšenko ühte patta, nimetas neid vana võimu esindajaiks, kes ei taha uuele võimule alla anda. “Mitte mingisugust revolutsiooni Ukrainas ei ole,” teatas Janukovitš.

Opositsioon saab vildid USA-st

Tema sõnul on selle taga teatud riikide eriteenistused, kes on suutnud mõjutada üksikute piirkondade noori ja tudengeid, kellele meeldivad igasugused mitmevärvilised etendused.

Samuti polevat Ukrainas mitte mingisugust separatismi. Hoopis Lääne-Ukraina mõned oblastid korraldavad provokatsioone riigi lõhestamiseks.

Teleesinemise lõpus tõi Janukovitš näitena Kutšma ja Juštšenko koostööst ametiaega lõpetava presidendi väimehe, mõjuka oligarhi Viktor Pintšuki, kes olevat finantseerinud Juštšenko valimiskampaaniat. Pintšuk on ilmselt tõesti mures Kutšma režiimile truude oligarhide saatuse pärast ja seetõttu teinud samme, mida võib nimetada maakuulamiseks opositsiooni ridades.

Janukovitši nn uue valimiskampaania kogu idee taandus tõdemusele, et tegelikult on tema opositsioon, keda rahvas peaks toetama. See kõlab samamoodi kui tema abikaasa Ljudmila teade miitingul Donetskis 30. novembril, et vilte oranžist revolutsioonist osavõtjatele saadetakse USA-st.

Sotsialistide juht nõuab oma

•• Ootamatult on võimude ja opositsiooni vastasseisu sekkunud Ukraina sotsialistide juht Aleksandr Moroz. Ta on solvunud, et Viktor Juštšenko mõttekaaslased ei toeta poliitilise reformi kohest teostamist, ehkki tema sõnul opositsioon sotsialistidele seda varem lubas. Morozi taga seisab hinnanguliselt seitse-kaheksa protsenti valijaid, kes nüüd toetavad Juštšenkot.

•• Kõigile on selgeks saanud, et president Leonid Kutšma on endisele lemmikule selja pööranud. Ajalehele New York Times antud intervjuus ütles ta otse, et tema Viktor Janukovitši asemel ei kandideeriks enam ning soovitab tal seda tõsiselt kaaluda.

•• Janukovitši kampaania jätkumine on seda huviäratavam, et Ukraina vaatlejad näevad Kutšma uut trumpi Sergei Tigipkos, kes hiljuti loobus Janukovitši valimiskampaaniajuhi kohast ning astus tagasi ka Ukraina keskpanga presidendikohalt. Kutšma pole loobunud plaanist upitada Ukraina uueks presidendiks oma majanduslikule ja poliitilisele klannile ustavat inimest.