“On selge, et astmelise tulumaksu elluviimise koalitsiooni teevad teised,” välistas Ansip võimaluse, et Reformierakond võiks nõustuda ühe Keskerakonna põhisooviga. Samuti on kahtlane, et 2006. aastal võiks jätkuda Reformierakonnale armas tulumaksu langus.

Rahvaliidu hinnangul on maksuvaidluse lahendamise võti tema partnerite kätes. “Kõige olulisem on, et Keskerakond ja Reformierakond omavahel ühise keele leiavad,” ütles Rahvaliidu fraktsiooni juht Jaanus Männik.

Rahvaliit tahab maksuvaba tulu siduda laste arvuga, et see rakenduks pere teisele lapsele alates 2006. aastast ja lähitulevikus ka esimesele lapsele. “Reaalselt oleks tegu maksude astendamisega,” pakkus Männik kokkuleppe kohta.

Praegused ministrid jätkaku

“Kui kahe lapse ja vanemaga peres on palk kokku 6000 krooni, siis oleks sama summa ka maksuvaba. 8000-kroonise sissetuleku puhul oleks maksudest vaba 6000 krooni.”

Veel lootis Männik, et Iraagi missiooni pikendamisest ei teki suuremat tüli. Rahvaliidu kompromissi järgi võiks Eesti sõdurid sõjatandrile jääda aasta lõpuni ja mitte 2007. aasta suveni nagu pakub lahkuva valitsuse eelnõu. Ansipi kinnitusel peab iga erakond liidus oma näo säilitama. “Eesmärk on tagada kiire arengu jätkumine. Partnerid soovivad, et edu ja areng leviks ühtlasemalt üle riigi, et sellest saaksid osa ka inimesed, kes ei ela suuremates linnades. Meil ei ole midagi selle vastu, kui eelarves on soovidele katet.”

Ministrikohtade jagamisest on osapoolte sõnul vara rääkida. Ilmselt läheb Reformierakonnale ja Keskerakonnale mõlemale viis ning Rahvaliidule neli portfelli. Ansip andis mõista, et Reformierakond ja Rahvaliit soovivad oma tänaste ministrite jätkamist. Seega saaks Keskerakonnale majandusministri koht.

Ekskommuniste jääb valitsusse ikka sama palju

•• Koalitsiooniläbirääkimised jätavad suure tõenäosusega samaks endiste kommunistide hulga valitsuskoalitsiooniridades, sest kahe ekskommunistist Res Publica liikme asemel suunduvad koalitsiooni kaks NLKP ridadesse kuulunud keskerakondlast.

Praeguste riigikogu liikmete ja ministrite hulgast kuulus Nõukogude Liidu kommunistlikusse parteisse (NLKP) 20 inimest. Res Publica opositsiooni taandumisel vahetavad n-ö ekskommunistidest Nelli Kalikova ja Andres Jalaku välja keskerakondlased Toomas Varek ja Ain Seppik.

•• Samas võib ekskommunistide arvu suurendada uute ministrite nimetamine. Praegustest ministritest kuulusid omal ajal NLKP-sse reformierakondlasest majandusminister Andrus Ansip ning rahvaliitlastest keskkonnaminister Villu Reiljan, regionaalminister Jaan Õunapuu ja siseminister Margus Leivo.

•• Parlamenti kuuluvatest saadikutest on NLKP-ga seotud saadikuid kõige enam just Rahvaliidu ridades. Samas pole näiteks sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsioonis ühtegi endist NLKP liiget. EPL