Kolmapäevane otsus tähendab seda, et juba homme esitatakse kõik ühinemisega seotud dokumendid maavanemale ning mõlema Jõhvi esindajad kirjutavad ühinemislepingule alla. Oktoobris valitakse ühine omavalitsus – 21-liikmeline Jõhvi vallavolikogu, kes omakorda valib vallavanema.

Linnavolikogu istungil tekitas enim küsimusi senise Jõhvi linna staatus. Linnavalitsuse jurist Riho Sillar ütles, et Jõhvi linn jääb küll vallasisese linnana alles, ent tal pole enam haldusüksuse staatust. Sisuliselt tähendab see, et senine Jõhvi linn saab sama staatuse kui näiteks Kahula küla ning kirjaümbrikule hakkavad linlased saatja aadressiks märkima: Jõhvi vald, Jõhvi linn. Riho Sillari seletuse kohaselt oleks aga uue omavalitsusüksuse linnaks nimetamine veelgi koomilisem. "Tekiks 116 ruutkilomeetri suurune linn, milles elaks 14 000 inimest, kus oleksid kaevandused, metsad jne. Ning ka praeguse valla 11 küla oleks ju kummaline linnaosadeks nimetada. Territooriumilt oleks linnadest sellest siis suurem vaid Tallinn," sõnas ta.

Volikogu esimees Vallo Reimaa ütles, et siseministeerium ei tahtnud midagi kuulda Jõhvi linna säilitamisest haldusüksusena ning kehtiva seadusandluse kohaselt polnuks see ka võimalik. "Me pakkusime varianti, et omavalitsuseks oleks Jõhvi vald, mille nimetuseks oleks Jõhvi linn, kuid see ajas ministeeriumi töötajad vihaseks," sõnas Reimaa. Kui ülejäänud Eesti regionaalkeskused on linnad, siis Jõhvi on esimene vallaks muutunud keskus, mis asub suurte linnade Narva, Sillamäe ja Kohtla-Järve naabruses ning mida hakkab edaspidi esindama vallavanem.