“Armsad vennad ja õed, pärast suurt paavsti Johannes Paulus II valisid kardinalid minu, tavalise alandliku töölise Jumala viinapuuaias. Usaldan end teie palvetesse,” kõlasid uue paavsti tervitussõnad.

Vanameelsete vaadetega

Püha Peetri väljakul juubeldavad rahvamassid hüüdsid: Viva il papa! – “Elagu paavst!” Mõne silmist veeres õnnepisaraid, mõne huulilt kostis aga selgelt kuuldav pettumusohe. “See on kiriku jaoks samm tagasi,” ütles umbes 30-aastane Patrizia.

Johannes Paulus II kursi jätkaja, vanameelsete vaadetega Joseph Ratzingeri sobivus paavstitroonile on viimastel nädalatel Itaalia meedias suure küsimärgi alla seatud. Ometi peeti teda kandidaatide seas ka üheks kindlamaks favoriidiks, juhul kui valijameestest kardinalid tõesti valivad kirikule konservatiivse tuleviku.

Vatikani eksperdid arvasid, et kui Ratzingeri ei ole teisipäeva õhtuks valitud, on tema võimalused paavstitroonile asuda kadunud ja lähipäevil tõuseb Pühale Toolile mõni teine kardinal. Ratzinger valiti kahe päeva jooksul ja kõigest nelja hääletusvooruga – see näitab, et kardinalid jõudsid eile kiiresti kokkuleppele.

Enamik itaallasi ootas eile paavsti, kes oleks uuendusmeelne nagu 1963. aastal surnud paavst Johannes XXIII.

Eesti aja järgi 18.53 hakkas Sixtuse kabeli korstnast immitsema suitsujuga. Seda ei osanud keegi oodata, sest arvati, et neljandale hääletusvoorule järgneb õhtul veel ka viies.

Kümned tuhanded Püha Peetri väljakule kogunenud palverändurid ja muidu huvilised tervitasid suitsupilvekest rõk-kava aplausiga. Ligi viis minutit ei tulnud mingeid teated, korstnast Sixtuse kabeli kohal immitses aga üha enam suitsu. “See on hall, ju läheb jälle mustaks,” kurtsid mõned ja seadsid end juba Peetri väljakult lahkuma.

Eesti aja järgi 19.05 hakkasid aga viimaks tõepoolest lööma ka Peetri kampanellid. Nii oli maailmale antud kindel märguanne, et Johannes Paulus II järglane on tõesti leitud!

Peagi helisesid uue paavsti tervituseks kogu maailma kirikukellad. Üle ilma katkestati telesaated, et anda Vatikanist otse-eetris edasi uudis: uus paavst on leitud.

II maailmasõja ajal deserteeris Saksa armeest

•• Joseph Ratzinger sündis 16. aprillil 1927. aastal Saksamaal Baieris Marktl am Innis politseiniku perekonnas. Traunsteini seminaris õpinguid alustanud Ratzinger kirjutab oma memuaarides, kuidas ta haarati 1941. aastal tahtevastaselt natside noorteliikumisse, mis tollal oli kohustuslik. Kaks aastat hiljem mobiliseeriti ta Münchenisse õhutõrjeüksusesse, kust saadeti aasta pärast Austria-Ungari piirile rindekindlustusi püstitama.

•• 1945. aastal deserteeris ta sõjaväest, sellise teo karistuseks olnud mahalaskmist arvestades oli see väga julge samm. Tagasi koju jõudnud, vahistasid ta USA sõdurid ning hoidsid mitu nädalat sõjavangis. Vabanedes jätkas Ratzinger vaimulikuõpinguid.

•• Ratzinger ordineeriti koos oma vennaga 1951. aastal ning oli pikka aega teoloogiaõppe-jõud. 1977. aastal valiti ta Müncheni peapiiskopiks ning kolm kuud hiljem nimetas paavst Paulus VI ta kardinaliks.