Tema väidab, et pole sellisest plaanist midagi kuulnud. Ometi on koalitsiooninõukogus paaril korral jutuks olnud, et Keskerakonnal on üks ametikoht veel saada ning see võiks olla just ENPA delegatsiooni koht.

Tähelepanuväärseks teeb asjaolu see, et ENPA üks põhitegevusi on Venemaa-poolsete rün-nakute tõrjumine, mis puudutab näiteks Moskvast tulevaid vähemuste diskrimineerimise väiteid. Samas on Keskerakonnal, mille ridadesse kuulub ka Eesmaa, läinud aasta lõpust poliitiline lepe nn Putini koduparteiga Ühtne Venemaa.

Opositsionäärid näevad selles suurt vastuolu. “Kui see nii läheb, siis on küll veider – huvitav, kelle huvide eest siis seisma hakatakse,” küsis üks välispoliitika ekspert.

Enn Eesmaa kinnitas, et mingit otsust pole veel langetatud, kuid on jutuks olnud, et nende erakonna inimene võiks olla selle delegatsiooni liige. “Aga ma pole kaugeltki kindel, et see olen mina,” sõnas Eesmaa.

Eesmaa vastuolu ei näe

Eesmaa ei näe sellistel väidetel alust, justkui tekiks Keskerakonnal ENPA-töö ja Ühtse Venemaaga sõlmitud lepingu vahel vastuolu. “Kontakte hoitakse ning suheldakse tihedalt ka ju nende riikidega, kellega meil on palju vähem koostööd.”

Mihkelson nimetas keskpartei koostöölepet Putini parteiga läinud aasta lõpus libedaks teeks. “Ühtse Venemaa puhul ei ole tegemist mitte klassikalise erakonna, vaid Kremli sõnakuuleliku käepikendusega. Nii nagu Kremlis, nii ka seal mängivad juhtrolli endiste Nõukogude repressiivorganite kõrged ohvitserid,” sõnas ta. “Lõimides ennast Ühtse Venemaaga, tunnustab Keskerakond autoritaarset võimu Venemaal ning agressiivset välispoliitikat.”

Savisaar: lepe kaitseb Eesti huve

•• Läinud aasta jõulude eel sõlmis Keskerakond koostööleppe Kremli võimuerakonnaga Ühtne Venemaa. Palju vastakaid arvamusi põhjustanud leppele kirjutasid alla Keskerakonna välissekretär Mailis Reps, riigikogufraktsiooni aseesimees Ain Seppik ning Ühtse Venemaa välissekretär Valeri Gussev ja duumafraktsiooni esimene aseesimees Valeri Bogomolov.

•• Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ütles toona, et Vene poliitilise erakonnaga Ühtne Venemaa sõlmitud koostööleppe ainus eesmärk on kaitsta paremini Eesti huve Venemaal.

•• Savisaar kahetses, et Kesk- erakonna välispoliitilist algatust kasutati toona nii nende vastaste kui ka oma erakonna liikmete seas sisepoliitika mõjutamiseks, eriti kohalike valimiste kontekstis. “Unustatakse, et Eesti Moskva-suunaline välispoliitika on viimase 13 aasta jooksul läbi kukkunud,” ütles Savisaar erakonna volikogus. “Pärast taasiseseisvumist ei saa rääkida ühestki Eesti suuremast võidust Vene suunas. ” EPL