Riigi äriühingu nõukogu liikmed saavad tasu, mille suuruse määrab osalust valitsev minister, riigi eraõiguslikes juriidilistes isikutes osalemise seaduse paragrahvi 24 lõige 1, sama paragrahvi lõige 7 järgi kehtestab nõukogu liikmete tasude piirmäärad rahandusminister, selgitas eksminister.

Mõjutab abikaasa tulu

“Edgar Savisaare poolt oma abikaasa nimetamine riigi äriühingu nõukogu liikmeks on seadusega vastuolus, kuna see otsus mõjutab otseselt tema abikaasa sissetulekut. Selle tulemusena hakkab üks abikaasadest otsustama teisele riigi äriühingu varast makstava tasu suuruse üle,” märkis Vaher. “Samuti tuleb arvestada, et riigi esindajad nõukogus peavad täitma neid nimetanud ministri suuniseid ja andma oma tegevusest ministrile aru. Ühe abikaasa kontrollimine teise poolt kätkeb endas kaheldamatut huvide konflikti.”

Vaher meenutas, et praegune justiitsminister Rein Lang on jõudnud kuulutada: korruptsiooniprobleemi Eestis polevatki. “Sellele olukorrale on aga raske leida muud nimetust kui korruptsioon. Minister peaks sellise käitumise eest vastutama,” hindas Vaher.

Eesti Päevaleht edastas küsimused Vaheri väidete kohta nii Vilja kui ka Edgar Savisaarele. Paar keeldus oma sõnadega vastamast ning seda tegi neid esindades Keskerakonna infojuht Toomas Raag. “Linnapeana nimetas Edgar Savisaar Vilja Savisaare haigla ja Paljassaare sadama nõukogusse ja siis ei näinud tollane justiitsminister Vaher selles probleemi,” ütles Raag. “Nõukoguliikme koht pole tavaline töökoht, millest räägib Vaher. Juristide hinnangul selles seadusega vastuolu pole. See punkt, millest Vaher räägib, ei laiene nõukogu liikmetele.”

Riigikogu korruptsioonikomisjoni aseesimees Eiki Nestor leidis, et kui seaduses järge ajada, siis otseses alluvuses töötamiseks ei saa seda nimetada. “Maitse küsimus. Minu jaoks on olulisem liikmete pädevus. Ei ole Vilja Savisaarel varem transiidi- ja sadamahuvisid täheldanud,” ütles Nestor. “Samas on oma abikaasa kuhugi enda esindajaks nimetamine ikkagi kahtlane.”

Riigikontrolör: poliitikute asemel töötagu nõukogudes asjatundjad

•• Riigikontrolör Mihkel Oviir on veendunud, et poliitilise nõukogu liikmete määramise asemel peaks rahandusministeeriumi juurde looma omaette üksusena professionaalsete nõukoguliikmete kogu. “Nende inimeste töö olekski esindada ettevõtte nõukogus riigi huve. Ja need peaks olema inimesed, kes tõesti asja tunnevad,” sõnas Oviir. “Võib-olla on teatud strateegilise tähtsusega ettevõtete puhul vaja, et nende nõukogus oleks juhtivaid poliitikuid, kuid sellisel juhul peaks neid nimetama riigikogu ja neile tasu määrama riigikogu ning ka aru peaks nad andma riigikogule, mitte ministrile.”

Toomas Raagi sõnul ei arvesta Oviir seda, et põhiseaduse järgi on riigi majanduspoliitika valitsuse kanda. “Kuidas minister saab ellu viia oma põhiseaduslikku ülesannet, kui nõukogus teevad otsuseid opositsiooni esindajad? Pigem võiksid nõukogud olla mittepalgalised.” T.K.