Maaomanik on üldjuhul kohustatud lubama püstitada oma maale tehnovõrke ja -rajatisi. Ühest küljest on rajatised vajalikud elutähtsate hüvede, nagu elektri, kütte ja vee võimaldamiseks, teisest küljest piirab tehnorajatiste paigutamine kinnisasja omaniku vabadust omandit oma äranägemise kohaselt vallata ja kasutada.

Eesti Energia tütarettevõtetel on tuhandeid elektripaigaldisi. “Kõik need objektid põhjustavad kitsendusi nende alla jääva maa omanikele,” tõdes Eesti Energia pressiesindaja Helen Sabrak.

Suuremad alajaamad on tavaliselt oma kinnistul, tehases valmistatud ja kohale monteeritud komplektalajaamad paiknevad aga teiste omanike maadel.

Riigikohtu otsusega peavad maaomanikud saama õiglast tasu, mida arvestatakse alates eelmise aasta 30. oktoobrist. Makstava tasu suurus tuleb kehtestada valitsusel ja praegu seda tehtud veel pole.

“Eesti Energia on omalt poolt teinud kõik vajalikud ettevalmistused, et kompensatsiooni kvootide kindlaksmääramisel tasu maksmisega alustada saaks,” lisas Sabrak.