Haigla naiste ja laste nõuandla ämmaemand Marit Tükk tunnistas, et mõtles kooli lõpetades ka Tallinnas töötamise peale. “Rahaline toetus oli minu jaoks väga oluline ja üheks kaalukeeleks otsustamisel. Eriti just esimesel tööaastal, kui on vaja uude linna sisse elada,” ütles Lihulast pärit Tükk. Kuna koolilõpupeod on tavaliselt suvel, siis ootab Pärnu lähiajal suurt noorte spetsialistide buumi.

Linna eelarvest on selleks aastaks eraldatud pool miljonit krooni. Kui taotlusi laekub suuremas mahus, ollakse valmis summat suurendama. Projekti jätkatakse ka järgmistel aastatel ning see on mõeldud selleks, et tõhustada linna konkurentsivõimet ja luua eelis teiste Eesti tõmbekeskuste ees.

“Pärnu vajab kõrgharidusega, lahtise peaga maailmaparandajaid. Kui sa otsid tööd, kaalu ka Pärnu pakkumisi. Oma elu sissesättimiseks annab Pärnu linn sulle 12 000 krooni,” kutsub Pärnu. Toetus makstakse välja aasta jooksul igakuiste 1000-krooniste osadena.

Tartu haridusala abilinnapea Georg Aher tõdes, et ülikoolis õppivad noored tahavad niikuinii Tartusse tööle jääda. “Seega ei pea me hetkel kampaania korras kukrut kergendama. Üliõpilastele meeldib Tartus ning nad otsivad siin võimalusi tööle hakata,” lausus Aher.

Narva linnapea Tarmo Tammiste ütles, et kampaania korras nad kedagi linna tööle ei meelita. “Enne minu ametisseasumist saadeti rida noori Narva stipendiaatidena õppima ning kümme neist on praegugi linnavalitsuses tööl. Kolm neist üsna kõrgel kohal,” ütles Tammiste. “Narva probleemiks on ka see, et kui saadame näiteks 20 noort viieks aastaks õppima ja loodame, et nad tulevad meile tagasi, siis tegelikult ei saa me garanteerida, et need 20 töökohta neile ka olemas on.”

Tammiste tunnistas, et lisaks töökohtade puudusele on neil ka tööjõupuudus. “On kohti, millele on korraldatud konkurss, kuid kuhu avaldusi pole kas üldse saabunud või siis ei ole millegi seast valida,” möönis Tammiste.