Res Publica riigikogu liige Indrek Raudne ütles, et nad pole teemat veel üles võtnud ning täna peaks fraktsiooni koosolekul esimest korda küsimust arutatama.

Koalitsiooni kandidaat on praegune asespiiker keskerakondlane Toomas Varek. Võimuliit annab oma hääled temale, kuid Res Publica plaani nurjamiseks võib käivituda stsenaarium, kus ühise kandidaadi lepivad kokku näiteks Rahvaliit, Isamaaliit ja sotsiaaldemokraadid ning hakkavad vastu Res Publica 28 parlamendihäälele. “On selge, et kui Res Publica taotleb juhatusse ka teist oma inimest, siis tekitab see valulise vastureaktsiooni,” märkis üks parlamendipoliitik.

Üheks kandidaadiks võib taas kerkida kauaaegne asespiiker Peeter Kreitzberg, kes hiljuti liitus sotsiaaldemokraatidega. “No ei tea. Mis ime läbi?” küsis Kreitzberg sellist võimalust kommenteerides. “Arutelusid sel teemal pole veel alustatud.”

Isamaaliit võib aga omalt poolt üles seada Peeter Tulviste kandidatuuri. Tulviste on olnud Isamaaliidu presidendikandi-daadiks ning see oleks tema uueks tulemiseks silmapaistev positsioon.

Kui praegune koalitsioon püsib, siis järgmise aasta märtsis kaotab Ergma spiikrikoha, sest võimuleppe järgi kuulub see ametipost Keskerakonnale.

Valimised kutsus esile endise asespiikri Andres Lipstoki valimine Eesti Panga presidendiks.