“Seni on invaliidide saateid tehtud otse invaliididele. Puutepunkt on mõeldud laiemale ringile. Teiseks mõeldakse puude all tavaliselt liikumispuuet – ratastoolis inimesi – või vaimset puuet. Aga on veel näiteks nn heitunud inimesed, kel pole küll puuet, kuid kes on lihtsalt hammasrataste vahele jäänud ja vajavad abi, et hakkama saada,” kirjeldab Kangro Puutepunkti tagamaid. Saade tegelebki mitte ainult invaliididega, vaid ka heitunud inimestega, et aidata kõikidel erivajadustega inimestel ühiskonnas osaleda.

Kangro kirjeldab näiteks üle Eesti tegutsevaid “juhtumikorraldajaid”, kes just nimelt heitunuid järjele aitavad. “Ajakirjanik ei saa elu muuta, aga saab seda kajastada ja näidata, kuidas asjad toimivad,” räägib Kangro. Puutepunkt teebki tihedat koostööd mainitud juhtumikorraldajatega ja näitab, kuidas nende antav abi toimib.

Kangro sõnul on saatesarja olulisemaid teemasid tööhõive, kuid mitte ainult. “On ka lihtsalt erivajadustega inimeste elu. Kuidas olla neile toeks ja mida nad ise teha saavad, et tulla paremini toime,” räägib projektijuht.

Esimestes saadetes näiteks räägib Tartumaa mees Viktor oma loo – kuidas talle külmunud jalgade asemele uued tehti ja kuidas tal nüüd läheb; tutvustatakse euroliidu abiprogramme, mille eesmärk on erivajadustega inimesi tööle aidata; juttu tuleb loomingustki.

Portaal ja nõustamistelefon

Kangro sõnul on igas saates üks põhiteema ning pärast saadet on kaks tundi avatud nõustamistelefon, millel vastab kaks selle ala spetsialisti. Saab küsida ja kui kohe vastust ei saa, antakse teada, kust, kuidas ja millal abi leiab.

Struktureeritud infomaterjalid pannakse ka saate infoportaali aadressile www.vedur.ee/puutepunkt, kus saab samuti nõu küsida, vajalikku infot võib leida aastatega kogunevast mahukast kogumist. Veebi jõuavad kõik teemad, mida saates puudutatakse, aga oluliselt laiendatuna, lubab Kangro.

Saadet hakkab juhtima Sven Paulus, peamisi autoreid ja produtsent on Anne Lill, režissöör Olga Käo. Esimest saadet näeb 4. septembril ning see on eetris pühapäeviti kell 15.45.