Tiru töötas kaitseväes alates 1991. aastast, ta on olnud kaitsejõudude peastaabi ohvitser, välissuhete osakonna ülem, kaitseväe juhataja kohustetäitja, nõunik presidendi käsutuses ja nõunik NATO integratsiooni ja rahvusvahelise sõjalise koostöö alal. Aastatel 2001-2005 oli Tiru kaitseatašee USAs ja Kanadas.

Tirul olid hindamatud teened rahuoperatsioonide keskuse ülesehitamisel ja kaitsejõudude peastaabi välissuhete osakonna loomise juures.


Kaitseväe ja kaitseministeeriumi nekroloog

Brigaadikindral Märt Tiru 10.oktoober 1947-18. oktoober 2005

Täna, 18. oktoobri esimestel tundidel suri pärast rasket haigust brigaadikindral Märt Tiru.

Kaitseministeerium ja kaitsevägi jäävad brigaadikindral Tiru mäletama kui innovaatilist ja intelligentset ohvitseri. Tiru isiklikku pühendumist ja panust Eesti riigi ettevalmistamisel NATOga ühinemiseks on raske ülehinnata.

Märt Tiru sündis 10. oktoobril 1947. aastal Tallinnas. 1967. aastal lõpetas ta Tallinna polütehnikumi tööstusseadmete automaatika erialal. Pärast ajateenistust Nõukogude armees astus Tiru Kiievi kõrgemasse sideinseneride sõjakooli.

Tiru on teeninud Nõukogude armees motolaskurdiviisi vaneminsenerina, raadiomõõtmise insenerina ja väeosa ülema asetäitjana. Perestroikaajal lasi Tiru end Eestisse üle tuua ja töötas 1991. aastani Rapla sõjakomissariaadis.

Novembris 1991 sai ta Raplamaa riigikaitse osakonna ülemaks. Järgnes teenistus Kaitsejõudude Peastaabis erinevatel vastutusrikastel ametikohtadel. Mõnda aega töötas Märt Tiru piirivalveametis. Pärast kindral Aleksander Einselni ametist lahkumist jätkas Tiru teenistust kaitsejõudude peastaabis rahuvalvejaoskonna ja hiljem välissuhete osakonna ülemana. 3. jaanuaril 2000 määras president Lennart Meri kolonel Märt Tiru kaitseväe juhataja kohusetäitjaks. 30. juunil 2005. ülendas president Märt Tiru Eesti esimeseks brigaadikindraliks. Pärast kaitseväe juhataja nimetamist jätkas Tiru jätkas teenistust kaitseväe juhataja nõunikuna ja hiljem Eesti sõjalise esindajana Ameerika Ühendriikides.

Brigaadikindral Märt Tiru on olnud Eesti, Läti ja Leedu ühise jalaväepataljoni Baltbat arendaja ning tema eestvõttel alustasid 1995. aastal Eesti sõdurid ÜRO vägede koosseisus rahuvalve missioone Horvaatias, Bosnias ja Liibanonis. Eesti kaitseväelased said hindamatu rahvusvahelise koostöö kogemuse ja Eesti riik sõjalises mõttest rahvusvahelise dimensiooni. Kolleegid jäävad Märt Tiru mäletama kui nõudlikku ja ettevõtlikku ohvitseri, ent samas väga inimlikku ülemat.

Eesti riik on vääristanud kindral Tiru teenistust ja pühendumust Kotkaristi III klassi teenetemärgiga.

Brigaadikindral Tiru jäid leinama abikaasa, tütar ja poeg. Me avaldame Märt Tiru lähedastele siirast kaastunnet ja langetame leinas pea.

Kaitseministeerium

Eesti Kaitsevägi