Pärast pea 20-aastast vangistust andis Itaalia Agcale paavsti palvel 2000. aastal armu. Türgis ootas Agcat aga eluaegne vangistus röövimiste ja vasakpoolse ajakirjaniku Abdi Ipekci mõrvamise eest 1979. aastal.

Türgi võimud kinnitasid varem, et armu palunud Agcal pole vabanemislootust enne 2010. aastat. Esmaspäeval, Agca 48. sünnipäeval, avalikustati, et mees saab hea käitumise eest vabadusse.

Väidetav KGB vandenõu

Agcalt oodatakse nüüd infot vandenõu kohta, mida Nõukogude salaluure KGB Bulgaaria ja Ida-Saksa toel Poola päritolu paavsti vastu arvatavasti sepitses. Sünnimaal on nooruses Türgi endise paremäärmusliku terroriorganisatsiooniga Hallid Hundid liitunud Agcat peetud pigem naiivikuks, keda KGB alatult ära kasutas.

19 Itaalias veedetud vangistusaasta loendamatutel ülekuulamistel jätkus Agcal siiski kül-ma verd ja nutikust uurijate valedele jälgedele juhtimiseks ning 20. sajandi ühe suurema saladuse varjamiseks. Agca ise teatas mullu kevadel, et tal oli 1981. aastal abilisi ka Vatikanis: “Ilma vaimulike abita poleks ma paavstile kuidagi nii lähedale pääsenud.”

Esialgu väitis Agca enese olevat Palestiina Vabastamise Rahvarinde liikme. 1982. aastal üt-les Agca, et atentaati kavandas KGB ja Türgi terroriste värbasid bulgaarlased, kellest ta mõned piltide järgi ära tundis. Hiljem rääkis mees ka USA salateenistuse CIA osalusest, lõpuks teatas enese aga olevat Jeesus Kristuse, mispeale hakati kahtlema tema vaimses tervises.

Nii on atentaadi tagamaad ikka segased, nagu ka see, mitu lasku ja kust kirikupea pihta tulistati. Hiljem paavsti autost leitud kolmandat kuuli ei andnud Vatikan Itaalia uurijatele üldse üle. Paavst viis kuuli Portugali, kus see Fatima Neitsi pühakuju kroonile paigutati, kuna aastal 1917 olevat Püha Neitsi end Fatimas ilmutanud ja 1981. aasta sündmusi ette ennustanud.

Püha Tool kinnitab, et Agca vabastamise küsimuses Türgi kohtuvõimudega arupidamisi polnud ja teade jõudis Vatikani uudisteagentuuride kaudu. Ajalehe La Repubblica teatel saatis Agca kohe Vatikanile tänukirja: “Nende 25 aasta jooksul on Püha Tool meid alati toetanud. Tänan oma vabanemise puhul Vatikani ja saadan uuele paavstile lugupidavad tervitused kogu Agca perekonna poolt.”

Vatikani ametniku tütre saladus

•• Mehmet Ali Agca vabanedes oodatakse lahendust ka Vatikani ametniku 1983. aastal kadunuks jäänud 15-aastase tütre Emanuela Orlandi juhtumile. Üks paljudest versioonidest väidab, et neiu võeti pantvangi ja tema eest nõuti Agca vabastamist.

•• Agca on korduvalt kinnitanud, et Emanuela on ikka elus. Seda usub ka perekond Orlandi. “Agca saatis mu isale vanglast kirja, milles lubas, et kui ta vabaneb, aitab ta meil Emanuela leida,” ütles röövitu vanem õde Natalina Orlandi sel nädalal RAI teleuudistele.

•• Üle 20 aasta paavsti mõrvakatset ja Emanuela Orlandi röövi uurinud prokuröri Ferdinando Imposimato hinnangul seab vabanemine Agca elu ohtu. “Ta peab olema väga ettevaatlik, paljud ta sõbrad on ebaloomulikku surma surnud. Mõistagi on tõe varjamisest huvitatud kõik, kes paavstivastases vandenõus osalesid,” ütles Imposimato esmaspäeval.