Võistluse avavoorus hüppas Salumäe 118 meetrit ja pääses 25. tulemusega finaalvooru 30 parema sekka. “Oleks võinud paremini minna, aga kokkuvõttes pole paha,” kõlas eestlase kommentaar. Teises voorus lendas Salumäe 120,5 meetrit, mis tõstis ta kaks kohta ettepoole. “Jalg ei värisenud,” ütles teist aastat ainult suusahüpetega tegelev Salumäe, kes näeb endal veel suurt arenguvaru. “Ma korjasin siin alles kogemusi, lage ei paista veel kuskilt,” ütles ta.

Vanemad annavad raha

On ainult üks aga – Salumäe on terve hooaja virelenud materiaalses kitsikuses. “Kui uus hooaeg ka nii läheb, nagu ma praegu elan, siis läheb küll väga nutuseks,” ütles Soomes elamiseks ja treenimiseks vanematelt raha saav olümpiamees.

Kas tähendab see, et Jens järgmisele olümpiale enam ei lähegi? “Ma võtan aasta korraga. Meil ei sõlmita sponsorlepinguid olümpiatsükliks, vaid aasta kaupa,” kõlas vastus.

Olümpiavõitjaks tuli austerlane Thomas Morgenstern, kes edestas tänu kõrgetele stiilipunktidele kõige napimalt, 0,1 punktiga kaasmaalast Andreas Koflerit. Mõlemad mehed juhtisid juba pärast avavooru, kus 134 meetrit hüpanud Kofler sai nimekama koondisekaaslase ees neljapunktilise edu. Lõppvoorus maandusid parimad hüpped 130 meetri kanti, kuni kätte tuli Morgensterni kord. Sel hooajal ühe maailmakarikaetapi võitnud ja veel kolmel poodiumile mahtunud Morgenstern põrutas staadioni ahhetama pannud 140 meetrit. See oli vaid pool meetrit vähem mäerekordist.

Kui kohtunikud andsid väikesel mäel teises voorus põrunud Morgensternile veel kõrged stiilipunktid, tundus juba, et olümpiavõitja on enne viimast hüpet selge. Maailmakarika üldarvestuses kuuendana püsival Kofleril oli küll ette näidata kaks individuaalvõistluse poodiumikohta, kuid mitte ühtegi esikohta.

Austerlaste triumf

Ometi põrutas raudsete närvidega 19-aastane Austria nooruk 139,5 meetrit ning ainult kehvemad stiilipunktid andsid kulla Morgensternile. Koflerit kaotus ei härinud, sest ta oli rahul iga värvi medaliga. Ta oli ka üks väheseid, kes proovivoorus hüppama ei tulnud.

“Teadsin ette, et minu esimene hüpe on parim,” põhjendas Kofler.

Kuldmedalivõitja Morgenstern ei suutnud tükk aega oma õnne uskuda. “Minu hüpped siin läksid iga päevaga paremaks. Kuld on täiesti uskumatu,” ütles värske olümpiavõitja.

Oma teise medali nendelt mängudelt – pronksi – võitis väikese mäe olümpiavõitja norralane Lars Bystųl, kes tõusis kolmandaks avavooru viiendalt kohalt. “Ma hüppasin siingi väga hästi, kuid noored olid minust täna paremad,” ütles Bystųl.

Võistluse pettunuim mees oli karjääri viimastel olümpiamängudel võistlev ja üheksandaks jäänud soomlane Janne Ahonen, kellel jääbki individuaalne olümpiakuld saamata. “See on väga suur pettumus. Üritasin kõigest väest, püüdsin anda oma parimat, kuid ei suutnud kaugemale hüpata,” ütles soomlaste ebajumal mõrult.