Maria-Kristiina Soomre, kes on Kumu auditoorimi projektijuht, rääkis, et diskussiooniõhtud näituste kuraatorite, kunstnike, kunstiteadlaste ja -kriitikutega aitavad koos publikuga lahti mõtestada, miks just sellised näitused Kumus toimuvad. Samuti saab vestlusõhtutel arutleda kunsti- ja kunstiajaloo teemadel. Nii tutvustatakse näiteks 3. märtsil Raul Meele varasemaid töid ja analüüsitakse kirjanduse ja kujutava kunsti piiridel asetseva poeesia olemust.

Kuna kultuuridokumentalistikale on Eestis seni üsna vähe tähelepanu pööratud, ühendab Kumu auditoorium oma jõud Pöffi toimkonnaga. Selle tulemusel sünnib dokumentalistikaprogramm, mis keskendub kunstist ja kunstnikest loodud filmidele. Näha saab ka kultuurilisi ja elulistel teemadel loodud filme. Vähemalt korra paari kuu tagant rõõmustatakse publikut eesti autorite loominguga. Filmiõhtud leiavad aset kolmapäeviti.

Kumu kunstikooli loengusarjas “Tahke XX sajandi mõtteloost” käsitletakse möödunud sajandi olulisi filosoofe ja probleeme. Juttu tuleb keskkonnaesteetikast, feminismist, kunsti sotsioloogiast, poststrukturalistlikust psühhoanalüüsist ja kunstipiiride muutumisest 20. sajandil. Lektorid on Tõnu Viik, Jaak Kangilaski, Marek Tamm, Andres Kurg, Johannes Saar, Kaia Lehari ja Leena Kurvet-Käosaar. Sari toimub koostöös Raadio Ööülikooliga.

Tantsukunst muuseumis

Tähtsal kohal on ka muusikaüritused ja nii alustab Eesti interpreetide liit Kumus uut etenduste sarja “KuMu KUMUs”. Esimesel poolaastal on kavas neli etendust. Tegemist on interdistsiplinaarsete kontsertetenduste ja

-installatsioonidega.

Sarja avavad järgmisel nädalal, 2. märtsil Mart Kangro ja Ansambel U, idee autorid on Taavi Kerikmäe ja Kangro ise. Etendus “Mäng” keskendub muusika tõlgendamisega seotud küsimustele ja interpreedi osalusele selles protsessis.

Kevade jooksul leiab aset mitu tantsusündmust. Esitletakse nii tuntud lavastusi kui ka esietendusi. Kumu toob lavale Sadamateatris lavastatud Mai Murdmaa “Tantsumaratoni” ja mitu Fine5 etendust. Tähelepanuväärseimaks tõotab kujuneda 28. aprillil etenduv maailmakuulsa tantsija ja koreograafi Carolyn Carlsoni nüüdistantsuetendus “Down by the River” ning Juha Marsalo “Scene d’amour”.

Täna kell 18 Kumu auditooriumis

•• Täna näidatakse Pierre Coulibeufi kultuuridokumentaali “Les Guerriers de la beauté” (“Ilusõdalased”). Film põhineb flaami koreograafi Jan Fabré loomingul ning jutustab reaalsuse ja sürreaalsuse suhetest, paroodiast ja isiksuse kahestumisest. Nii on film ühe vormi üleminek teiseks – koreograafiast imaginaarseks.