Itaalia tugevuselt teise jalgpalliliiga, Serie B viis vutiklubi loodavad tippvõistkondade süüdi mõistmise järel taas kõrgliigasse saada ning soovivad protsessil lisatunnistusi anda. Nii otsustasidki kohtunikud protsessi algust edasi lükata, et teistele Serie B-sse kuuluvatele Bologna, Lecce, Treviso, Brescia ja Messina klubi advokaatidele ettevalmistusaega anda.

Jalgpalli oma rahvusspordiks pidavaid itaallasi tabas vutiskandaal kui külm dušš Saksamaa MM-i eel mai keskel, mil avalikustati Torino Juventuse peamänedÏeri Luciano Moggi ja Itaalia jalgpalli kohtunike komitee liikme Pierluigi Pairetto telefonikõnede lindistused.

Prokurörid väidavad, et sel kevadel juba teist korda Itaalia meistriks saanud Juventus mõjutas kohtunike määramist erinevatele mängudele. Süüdistuste järgi sai Torino klubi juhtkond Itaalia kõrgliiga mängude kohtunike nimed varakult teada ning üritas vilemehi võistlustulemuste võltsimise lootuses ära osta.

Mai keskel astus skandaali tõttu ametist tagasi Itaalia Jalgpalliliidu president Franco Carraro, asepresident Innocenzo Mazzini, kogu jalgpalliklubi Juventus 12-liikmeline juhatus ja selle mänedžer Luciano Moggi.

Süüdistatute nimistus on ka Saksamaal jalgpalli MM-ile kohtunikuks määratud Massimo de Santis. Just tema oli kohtunik kõigil Itaalia matšidel, mis prokuratuuri hinnangul võisid kokkuleppemängud olla.

Süüpingis on ka ekspeaministrile Silvio Berlusconile kuuluva jalgpalliklubi AC Milan asepresident Adriano Galliani, Toscana klubi Fiorentina omanik Diego Della Valle ja Lazio president Claudio Lotito. Kõik süüdistatavad eitavad oma väärtegusid.

Oht kaotada meistritiitlid

Saksamaal maailmameistrivõistlustel osalevasse 23-liikmelisse Itaalia rahvusmeeskonda kuulub korruptsioonis süüdistatud tippklubidest 13 mängijat.

Kui Itaalia sporditribunal neli tippmeeskonda süüdi mõistab, ootab neid kõrgliigast väljaheitmine ning nad võivad saada osalemiskeelu Euroopa võistlustel. Kõige kurvem näib süüdimõistva otsuse korral olevat Juventuse saatus, sest tühistamisele kuuluks arvatavalt ka kahe viimase aasta Itaalia meistritiitlid.

Itaalia Jalgpalliliit FIGC lubab otsuse teatavaks teha 9. juulil, samal päeval, kui Saksamaal toimub jalgpalli MM-i finaalkohtumine.