Maailma üldsusele Madonnana tuntud Louise Veronica Ciccone jaoks oli Rooma kontsert tõeline triumf. Olümpiastaadion oli muundunud üüratuks diskoteegiks, mille lavalt Madonna “patte pihtis”, nagu ütleb ka ringreisi nimi Confessions Tour ehk Pihtimuste Turnee.

Samavõrd, kui show oli pihtimuslik, oli see ka provokatiivne.

Kurikuulus stseen, milles Madonna esitab laulu suurelt ristilt, okaskoon peas, ja mida Rooma usuringkonnad soovisid kontserdi eel ära keelata, tuli pärast maailma vägivallast jutustavaid filmikaadreid. Madonna pühendas selle aidsi tõttu orvuks jäänud lastele.

Seejärel üritas üks tantsija end välja rabeleda musliminaiste traditsioonilisest rõivast burkast ja jäi vabaduse märgiks viimaks vaid rinnahoidja väele. Ekraanil näidati sõjavastaseid kaadrid, milles ilmusid nii läinud kui ka praeguste aegade maailma vägevad: Hitler, Mussolini, bin Laden, Bush, Blair, Berlusconi, Benedictus XVI, kõik ühte sulandunud. Viimaks olid laval kaks tantsijat, kõhule maalitud Iisraeli sümbol Taaveti täht ja islami poolkuu, lõpuks sulasid need kaks sümbolit videolõigus ühte ristiga.

Madonna kontserdi eel Roomas puhkenud poleemika pole ikka vaibunud. Vatikani häälekandja Avvenire märgib, et Madonna põhjustas skandaali enesereklaamiks. Kõige üleannetum olevat see, et ta lasi vaevalt kilomeetri kaugusel kristliku maailma südamest Vatikanist end Lunastaja moel risti lüüa.

Pahameelt igast suunast

Pahased olid ka mõned vasak-tsentristlik-kristliku Karikakrapartei esindajad, kelle hinnangul läks staar eneseimetlusega kaugelt üle piiri, kui ta pärast krutsifiksistseeni ümber puhkenud skandaali ka paavsti kontserdile kutsus.

Tõsimeelsete katoliiklaste kõrval pahandasid ka Itaalia muslimid ja juudiorganisatsioonid. Itaalia Muslimite Liidu president Mario Scialoja ütles, et stseen ristilt näitab Madonna “tõeliselt halba maitset” ja “tal oleks parem koju minna”.

Madonna ise ütles kriitikat ignoreerides Itaalia ajakirjanikele: “Maailm, milles elame, on varisenud kaosesse. Küsin endalt, miks Jumal lõi maailma, kus on nii palju kannatust. Religioonist ma vastust ei leia. Piiblis on palju poeetilist, aga see ei aita mul mõista, miks ikkagi halbadele inimestele toob elu palju head ja headele inimestele jälle palju halba.”

AulooÏis kuulas Madonnat Itaalia asepeaminister ja Karikakarapartei liider Francesco Rutelli, kes ütles kontserdi kohta: “Kunstniku väljendusvabadust ei tohi piirata”.