Septembri alguses avatakse Veneetsias Arsenale peasissepääsu lähedal asuvas Spiazzi galeriis X rahvusvahelise arhitektuuribiennaali Eesti ekspositsioon, mille valmimisele ja edasisele elule on ennast pühendanud üle kümne inimese. Tänavuse Eesti projekti autorid tulevad arhitektuuribüroost Urban Mark, TÜ geograafiainstituudist ning info- ja kommunikatsiooniarendusettevõttest Positium. Kuna Eesti ekspositsioon kujutab endast väljapanekut viimase kolme aasta jooksul tehtud ja teoksil arendustööst linnaruumi uurimises mobiilpositsioneerimise abil, on kõigi nende aastate jooksul arendatud tihedat koostööd ka EMT-ga.

Arhitektuuribiennaalil esitletakse juba Eestis teostatud projekte, mis näitavad, kuidas saab mobiilpositsioneerimist kasutada linnauuringutes. Näidatakse reaalajas liikumist kuvavat veebikeskkonda jointspace.ee (hetkel positium.ee/ jointspace), kus saab jälgida eri eesmärkidel tegutsevaid, SMS-i abil positsioneerimise käivitanud inimesi.

Kui töögrupi varasemad projektid kujutavad endast reaalseid, praktilisi ettevõtmisi, siis jointspace.ee on Urban Marki büroo arhitekti Yoko Alenderi sõnul reaalajas toimiv keskkond, mis võib areneda igas suunas – inimene, kes saab seal oma liikumist vaadata, võib olla jalgrattur, surfar või koolilaps. 

Uurivad sotsiaalset võrku

Projekti kuraator Ülar Mark selgitas, et töögrupi eesmärk on tuua indiviid ühiskonnas olulisele positsioonile ja näidata, et ta suudab endast jälje maha jätta. Mobiilpositisioneerimine võimaldab saada reaalajas saabuvat informatsiooni selle kohta, mis linnaruumis toimub, kus inimesed liiguvad või ei liigu. Küsimus on selles, kuidas seda väljundit kasutada ning seda inimestele tagasi peegeldada.

Selliseid küsimusi lahkab pikemalt 1. septembril ilmuv Jointspace’i raamat, mis koondab eri elualade spetsialistide arutlusi ja analüüse, kuidas ligipääs reaalajas informatsioonile võib hakata muutma meediat, linnade infrastruktuuri ja ühiskonda üldse.

Kui inimestele tuuakse nende tegevus detailselt silme ette, saavad nad iseendast teadlikumaks – esialgne muutus on mentaalne. “Inimesed, kes positsioneerimiskeskkonda sisenevad, saavad kõik ohhoo-elamuse osaliseks,” ütles Yoko Alender. “Asjad toimivad tegelikult teistmoodi, kui sa neid ise näed.”

Arhitekt Kaja Pae arvates seisneb nende projekti tähtsus just sotsiaalse võrgustiku ruumis toimimise uurimises. “Praegu on väga popid sellised internetipõhised sotsiaalsed võrgustikud nagu Orkut, meie uurime identiteedi ja ruumi suhet.”

Arhitektid jälgivad, mis juhtub, kui liita reaalne ruum virtuaalse keskkonnaga. “Paljud virtuaalsed keskkonnad on sellised, kus sa lood endale teise identiteedi, väljudes reaalsest keskkonnast, Jointspace’is saad sa näha oma tegelikku identiteeti.”

Eesti töögrupi tehtud projektid

•• Elav turismikaart:  turistide rajad mobiilpositsioneerimise aspektist

Kaart on koostatud Eestist välja helistanud turistide statistika põhjal, kasutades roaming-teenust. Turistide liikumise dünaamikat vaadeldi 2004. aasta kevadest 2005. aasta augustini, saadud andmete põhjal joonistusid päritoluriikide kaupa välja peamised liikumispiirkonnad jms.

•• Tallinna ümbruse elanike

ajalis-ruumiline dünaamika

Seda, kuidas Tallinna ümbruse inimesed käituvad ja oma elukoha ümbruse ruumi tarbivad, püüti välja selgitada sel kevadel ühe nädala vältel 300 inimese positsioneerimisel. Muuhulgas selgus, et eeslinnades elavad inimesed veedavad ligi 20 protsenti päevast teel olles. Samuti on nende aktiivne osa päevast pikem kui kesklinlastel.