Astronoomid deklareerisid täna, et Pluuto ei ole enam planeet, teatab CNN. Sel nädalal vaidles Rahvusvaheline astronoomide ühing selgeks, et Pluutolt võetakse ära planeedi staatus, mis anti talle avastamisel 1930.aastal. Niisiis on Päikesesüsteemi suurus kahenenud kaheksale planeedile.


Tegelikult on Pluuto olemuse üle vaieldud tema avastamisest saati. Algselt nimetati Pluuto planeediks, kuna teadlased arvasid, et ta on Maaga ühesuurune. Ja hiljem, kui teada saadi, et ikka ei ole, jäeti talle planeedi tiitel seetõttu, et ta oli ainus teadaolev suur objekt Kuiperi vöös, saladuslikus, komeetidest kubisevas tsoonis teispool Neptuuni.


Pluuto staatus tõusis veelgi 1978. aastal, kui avastati, et tal on kuu, mis nimetati Charoniks. Hubble’i terav silm avastas veel kaks kuud ja need nimetati Nix’iks ja Hydraks. Kuid siis avastati võimsamate teleskoopide abil, et Pluutoga sarnaseid objekte on tema naabruskonnas rohkesti. Uued uuringud näitasid veel, et Pluuto orbiit on pikergune ja et Pluuto liigub kaugemale ja kõrgemale teistest planeetidest.

Uus löök Pluutole tuli 2003. aastal, kui Kalifornia tehnikainstituut avastas Pluutost pisut suurema objekti Kuiperi vöös. Siis polnud enam mingit põhjust Pluutot planeediks pidada.

Pluuto tulevik pole siiski läbinisti tume: NASA saatis sel aastal kosmoselaeva teele, et see uuriks toda kivist ja jääst palli lähemalt. Kui kõik hästi läheb, saabub laev Pluutole 2015 aastal ning siis saadakse uut infot, mis võib-olla taastab Pluuto planeedistaatuse.