TÜ Kliinikumi kardioloog dr Ilmar Särg on neljandat põlve mesinik ja tema poeg seega juba viienda põlve mesinik.

Nii et alguses oli mesi, alles siis tuli arstiteadus? “Eks ta nii ole, olin poisike, kui isa kõrvalt mesilastega tegelema hakkasin.”

Loomulikult oskab tohter arsti seisukohalt nimetada küm-neid põhjusi, miks mesi tervisele hea on. “Kõik meega seotud tooted on väga tervistava toimega. Olen pere peal ära katsetanud. Kui nina-kurgu ruumis on mikroobid ja kui siis tarvitada õietolmu ning taruvaiku koos meega, oleme hädast lahti saanud.

Sama juhtus siis, kui abikaasal oli veres hemoglobiini vähe – õietolmuga sai selle ka normi. Isal olid mul südamerütmihäired – suur supilusikatäis mett iga päev ja häired kadusid.”

Samas ütleb dr Särg kardioloogina, et ega mesi üksi nüüd südamehädade puhul mingi ravivahend ei ole. “Ravimeid tuleb tõsise häda puhul ikka võtta.”

Meega vähi vastu

Meest tugevama toimega on taruvaik ja õietolm. Viimase puhul hoiatab dr Särg neid, kel on leitud halvaloomuline kasvaja. “Õietolm võib vähirakkude vohamist ergutada. Küll on aga mesi hea. Võta võrdsetes osades mett, aaloe- ja sidrunimahla ning ampsa seda iga päev. Vahel võid ka surtsu konjakit hulka panna. Ja aaloest saad mahla kätte nii, et paned aaloelehed mee sisse, mesi tõmbab mahla ise välja. Eriti toniseeriv on see neile, kel parasjagu vähihaiguse kiiritusravi käsil.”