Toetades Ilvest aitame Eestit

Meie, 80 allakirjutanut, ei kavatse enam taluda presidendivalimiste käigus tekkinud olukorda, mis on muutmas Eestit umbseks kolkaks. See nõrgendab eestlaste eneseusku ja meie riigi usaldusväärsust – seega meie riigi tulevikku.

23. septembril koguneb kolmsada nelikümmend seitse meie hulgast Estonia kontserdisaali valima Eesti riigipead. Vaid 347 – ent see on sihiseadmise päev kogu riigile. Me soovime, et sel päeval valitav rada viiks Eesti ähvardavast umbsusest eemale avarama eluvaate poole.

Seetõttu me võtame endale vastutuse olla Toomas Hendrik Ilvese usaldusmeesteks ja tagame, et meie presidendikandidaadist saab hea riigipea.

President Arnold Rüütel on pälvinud meie tänu, veendes kolm aastat tagasi kõhklejaid toetama Eesti ühinemist Euroopa Liiduga. Praegu laseb president Rüütel end kahel erakonnal ära kasutada parteiliste eesmärkide saavutamiseks, mis ei ole kooskõlas riigipea rolliga demokraatlikus riigis. Tänase Eesti suurim mure ongi poliitilise kultuuri nappus, mis teeb meele mõruks kaasmaalastel ning kahandab Eesti usutavust välispartnerite silmis.

Peatselt valitaval riigipeal tuleb raudse järjekindlusega püsida erakondlike huvide sõltumatu tasakaalustajana. Presidendil peab olema terav silm ning vahe keel, et hoiatada avalikkust selliste sise- ja välispoliitiliste arengute eest, mis ohustavad Eesti demokraatlikku ja euroopalikku rada.

Me kinnitame valijameestele, et Toomas Hendrik Ilves suudab presidendina rääkida oma rahvaga ausalt ka valusatest asjadest ning esindada meid oskusliku rajaleidjana välissuhtluses – nagu seda tegi president Meri. Toomas Hendrik Ilvese analüüsivõime ja tulevikku suunatud pilk, tema kodumaa-armastus ning rahvusvaheline kogemus on voolinud temast isiku, kes järgmisel viiel aastal suudab Eesti Vabariigi presidendina oma rahvale rohkem anda kui tema vastaskandidaat Arnold Rüütel. Me teame, et nii arvab ka enamus eestlastest.

Me hoolime oma vabast riigist ning kutsume kõiki üles jätkama kokkuhoidva ja avatud Eesti ülesehitamist. Meie üleskutse on nõudlik, sest peame seda oma kohustuseks. Meie üleskutse on avalik, sest me armastame Eestit.



Jaan Kross

Viivi Luik
Arvo Pärt

Neeme Järvi
Ain Kaalep

Jaan Kaplinski
Olev Subbi

Enn Põldroos
Jüri Arrak

Erast Parmasto
Ita Ever

Kaljo Kiisk
Aarne Üksküla

Merle Karusoo
Mart Saarma

Fred Jüssi
Kuno Areng

Tõnis Mägi
Ellen Niit

Enn Soosaar
Doris Kareva

Jaak Jõerüüt
Riho Sibul

Reet Linna
Andres Tolts

Mait Summatavet
Leonhard Lapin

Dimitri Kaljo
Leo Mõtus

Peeter Tulviste
Hillar Aben

Mart Meri
Hirvo Surva

Vardo Rumessen
Ivari Ilja

Ave Alavainu
Andrus Kivirähk

Ilmar Raag
David Vseviov

Jaak Johanson
Mihkel Raud

Ülle Lichtfeldt
Ain Lutsepp

Jaan Tätte
Peeter Laurits

Hardi Volmer
Jaanus Rohumaa

Imbi Paju
Peeter Simm

Mart Juur
Janno Põldma

Heiki Ernits
Hannes Võrno

Kiur Aarma
Peeter Oja

Ülo Krigul
Hendrik Toompere jun

Tõnu Oja
Jüri Aarma

Jaan Elken
Lauri Vahtre

Ülar Mark
Helmet Raja

Jaan-Olle Andressoo
Mare Mikof

Marko Mäetamm
Kaido Ole

Jaan Klõšeiko
Heie Treier

Tiina Tammetalu
Asko Künnap

Julia Maria Künnap
Anu Kalm

Dan Mikkin
Viive Noor

Regina Lukk-Toompere
Juss Piho

Jaan Tammsaar
Tüüne-Kristin Vaikla

Urmo Vaikla