Ekspeaminister Silvio Berlusconi kanalil Italia Uno näidatava populaarse saate “Le Iene” ehk “Hüäänid” tegijad uurisid alamkoja liikmeid, paludes neil kommenteerida tuleva aasta riigieelarvet. Poliitikute näole kanti väidetavalt meik, kuid tegelikult kasutati erilisi tampoone, mis imavad higi ja mille abil võib narkopolitsei määrata, kas isik on eelnenud 36 tunni jooksul pruukinud kanepit, amfetamiini, kokaiini või oopiumi.

Eile pärastlõunal teatas isikute privaatsuse tagamise eest vastutav ametkond: “Eksperiment on vastuolus privaatsusseadusega.” Nii jäigi lugu eile õhtul eetrisse minemata.

Programmi autor Davide Parenti on maruvihane: “Oleme olnud eetris kümme aastat ja alati esinejate privaatsuse taganud, jalgrattavarasteni välja.” Parenti kinnitusel poleks saatelõik paljastanud ka uuritud parlamendiliikmete isikuid.

Kanepi kui kerge narkootikumi legaliseerimise eest aastaid võidelnud Radikaalse Partei liider Daniele Capezzone kinnitab: “Olen alati öelnud, et kui narkokoer parlamenti toodaks, läheks tal mõne hetkega nina umbe.” Capezzone hinnangul on nüüd aeg küps mõelda kanepi legaliseerimisele.

Poleks uimasteid, poleks tüli

Parempoolne poliitik Alessandra Mussolini aga ütleb saatelõigu keelustamise kommentaariks: “Uurivat ajakirjandust ei tohi tsenseerida. Viin asja Euroopa Kohtusse.” Pereminister Rasy Bindi lisab: “Hüäänide sõu on kohati liialt kõmuline, kuid kui parlamendiliikmed narkootikume ei pruugiks, poleks nad ka sellesse saatesse jõudnud.”

Narkodebatt kogub Itaalias aina uut hoogu. Mõned arvavad, et katse tulemusi ei saa kuigi tõsiselt võtta. Teisi pahandab jälle, et eriti karmide uimastiseadustega Itaalias pruugivad ka seaduseloojad ise narkootikume.

Tavaitaallane suhtub kanepisse leebelt. Raske on leida endist või praegust üliõpilast, kes poleks siin hellitavat nime “Marikas” kandvat marihuaanat vähemalt proovinud. Lisaks suitsetamisele kasutavad maiamad seda ka näiteks spagetikastmes või tordilisandina.