Uuemal ajal on see ala jäänud sööti, praegu on ala suuromanik spordiselts Kalev sinna tellinud detailplaneeringu, mille koostamise eesmärkide kohaselt rajatakse planeeringualal „kõrgetasemeline spordi- ja puhkeala, kus on silmapaistev haljastus ja heakord”.
Kuna planeering on alles eskiisi loomise staadiumis, on hoonestusest veel vara rääkida. Ent Päevalehe poole pöördus üks elanik, kes kurtis, et juudi kalmistule rajatakse majad ning tekib pronkssõduri sarnane olukord, kus võib vaja olla säilmete teisaldamist.

Asfaldi asemel park
Juudiusu koguduse esimehe Boris Oksa sõnul on praeguste arendajate-arhitektide poolt suhtumine mõistlik – nad on ise Oksa poole pöördunud, et olukord kõige delikaatsemalt lahendada.
„Nad tahavad jätta pargi moodi ala sinna uues majade rajoonis,” rääkis Oks.
Arhitekt palus Oksalt plaani, et teada saada, kus olid juudi kalmistu eksisteerimise ajal kõnniteed, et selle alusel kavandada jalgrajad ja matmiskohti mitte puutuda.
„Käisin mööda igasugu arhiive ja leidsin linna tolleaegse otsuse kalmistu kohta, aga kõnniteede plaani ei leidnud,” oli Oks muserdatud.
Ta võttis arhitektiga uuesti kontakti, tulemus oli siiski positiivne. „Mulle kinnitati, et mingit ehitust sinna ei tule ja et me saame kokku ja mõtleme, kuidas need kõnniteed uuele haljasalale teha,” rääkis Oks.
Alles jääb ka krundi piiril kalmistu juurde kuuluv mälestuskivi.

Juute maeti ilma kirstudeta
Oks tuletas meelde, et 1783. aastal rajatud juudi kalmistu hävitati nõukogude ajal täielikult. 1963. aastal rajati sinna autobaas.
„Eks sinna ümbrusse on nõukogude ajal ka mitu tonni õli ära valatud selle autobaasi tõttu,” nentis Oks. Praegu on juudi kalmistu ala asfalteeritud.
Juudi koguduste liidu esimees David Slomka on ajalehele Jeruusalemma Sõnumid rääkinud, et juudi kalmistul lõpetati juba 1910. aastal matmine uutele platsidele seoses uute majade ehitusega lähikonda. Viimane matus oli 1936. aastal, seejärel eraldati juudi kalmistule koht Rahumäel.
Seal hakati Slomka sõnul juute matma juba kirstudes, ent kuni nõukogude võimu alguseni maeti juute ilma kirstudeta.