Tallinna Magasini tänavas asunud ja Nõukogude ajal hävitatud juudi kalmistu kohale rajab spordiselts Kalev haljasala, mida hakkavad piirama hooned.

Ala suuromanik spordiselts Kalev on endise kalmistu piirkonna arendamiseks tellinud detailplaneeringu, mille eesmärkide kohaselt rajatakse Magasini tänavale “kõrgetasemeline spordi- ja puhkeala, kus on silmapaistev haljastus ja heakord”. Kuna planeering on alles eskiisi loomise järgus, pole hoonestuse ulatus veel teada. Päevalehe poole pöördus üks kohalik elanik, kes kurtis, et juudi kalmistule rajatakse majad ning võib tekkida vajadus säilmed teisaldada.

Juudi usu koguduse esimehe Boris Oksa sõnul on arendajate ja arhitektide suhtumine mõistlik – nad on ise Oksa poole pöördunud, et olukord delikaatselt lahendada.

Asfaldi asemele park

Arhitekt palus Oksalt plaani, saamaks teada, kus olid juudi kalmistu eksisteerimise ajal kõnniteed, et kavandada jalgrajad selle järgi ja mitte puutuda matmiskohti. Kõnniteede plaani Oks ei leidnud, kuid ta kohtus uuesti arhitektidega ning sai neilt teda rahuldava vastuse. “Mulle kinnitati, et mingit ehitust sinna ei tule ja et me saame kokku ja mõtleme, kuidas need kõnniteed uuele haljasalale teha,” rääkis ta.