Res Publica ja Isamaaliidu saadik Nikolai Stelmach esitas eelarve teisel lugemisel ettepaneku anda Koplis asuvale vene koolile, Ranniku gümnaasiumile pool miljonit krooni, et korda teha elektrisüsteem. 1000 õpilasega koolis pole Stelmachi sõnul valgustust ja elektrisüsteemi vahetatud selle ehitamisest saati, 1967. aastast. Koolile on teinud puudulike valgustingimuste eest ettekirjutuse inspektsioon.

Vahetult enne selle ettepaneku arutamist esines Stelmach kõnega, kus nahutas venelastest keskerakondlasi selle eest, et nad ei toeta ideed venelaste eesti keele kursused kinni maksta (juhul, kui need läbitakse edukalt). Stelmach tunnistas, et tema kõne võis saadikud välja vihastada.

Igatahes nõudis linnavarakomisjoni esimees Leonid Mihhailov hääletust ja selle tulemuseks oli 28 poolt, 28 vastu. „Patiseis, mida volikogus tihti just ei juhtu,” kommenteeris Stelmach. Asi oli selles, et neli keskerakonna saadikut (Paul Alekand, Nikolai Degtjarenko, Oksana Kostina, Jüri Reinmann) ja kõik opositsioonisaadikud hääletasid ettepaneku poolt, ülejäänud, sealhulgas 15 venekeelset saadikut olid selle vastu. Tavaliselt hääletab Keskfraktsioon volikogus nagu üks mees. Kopli koolile raha ei antud.

Eelarve kolmandal lugemisel olid aga 28 varem ettepaneku vastu olnud saadikut oma meelt muutnud. Keskfraktsioon esitas ise sama eelnõu ja hääletas nüüd juba selle poolt.

Ranniku gümnaasiumi õpilased ja personal võib kergendatult hingata – pimedus siiski taandub ja valgustus vahetatakse välja. 


Keskerakonna fraktsiooni esimees Elmar Sepp, miks hääletas Keskfraktsioon algul Ranniku gümnaasiumile raha eraldamise vastu ja seejärel poolt?

Asi oli selles, et vahepeal andis linnapea selgitusi. Matemaatika näitas, et vastavalt rahandusministeeriumi tuleva aasta prognoosile on võimalik kasutada täiendavat ressurssi.

Kolmandal lugemisel saavad ettepanekuid esitada vaid fraktsioonid. Pakkusime Isamaliidu fraktsiooonile teise ja kolmanda lugemise vahepeal võimalust see parandusettepanek esitada, kuid millegipärast nad ei soovinud seda teha. Siis tegimegi selle ise ära.