Üksteist aastat tagasi hakkas Torma vallas keema korvpallielu, mida poja innustusel asus vedama Raivo Tralla.

Korvpallitreeningud algasid tühjalt kohalt, sest puudusid asjatundjad, puudus korvpallitaust, ei olnud korralikku mängusaali. Oli ainult tahtmine.

“Tahtmine ongi peamine. Hakkasin treeninguid juhendama eelkõige oma poja pärast, kes tahtis mängida,” ütles Tralla.

Kümme Tormas koolitust saanud pallurit kuulub meistriliiga klubide hingekirja. Torma mängijatele toetuv Kuremaa spordikooli meeskond osaleb teist aastat Eesti esiliigas ja ta sihib Tralla sõnul 2008. aastal kohta meistriliigas. Nii jõuaks Jõgevamaa pärast kolme aastakümmet taas meistrisarja, kus 1970-ndate lõpus mängis Saadjärve kolhoosi korvpallimeeskond.

Ühtlasi täidaks Tralla kümneaastase eesmärgi – ehitada korvpallipüramiid minikorvpallist meistriliigani. Selle nimel sündis ka koostööleping Tartu BC Faustoga.

Omavalitsus andis raha

Trallale andis sportliku karastuse nõudlik kehalise kasvatuse õpetaja Arvo Sakjas, kelle juhendamisel mängisid poisid Torma koolis käsipalli.

“See (toona väravpall) oli ümbruskonnas populaarne. Kõrval asuvas Sadalas tegutsesid Kalju Leemeti treeningurühmad. Tase oli päris tugev ja käisime vabariiklikel võistlustel. Kui ühel päeval treenerid lahkusid või ameti maha panid, kadus ka väravpall,” rääkis Tralla.

Esimeseks korvpalli eestvedajaks sai Tormasse majandijuhiks tulnud Juhan Telgmaa. Tralla mahtus varsti Jõgeva rajooni meeskonda, mis osales Eesti teises liigas. Poeg Märt hakkas nelja-aastasena koos isaga mängudel ja treeningutel kaasas käima. Ühel hetkel tahtis poiss ka ise mängida, ja siis pidi isa treeningutel juhtohjad üle võtma.

Tralla juhendada oli viisteist last.

“Esimesel aastal mängisime niisama, seejärel moodustasime Torma spordiklubi,” meenutas Tralla. “Tõeline tegevus läks lahti siis, kui vallavanemaks sai praegune riigikogulane Mati Kepp. Omavalitsus hakkas spordile enam tähelepanu pöörama. Anti ka raha. Enam ei olnud korvpall ainult minu isiklik asi.”

Erkmaa lükkas takka

Tralla sõnul sai otsustavaks tema kohtumine toona Väike-Maarjas korvpallitreenerina töötanud Aivo Erkmaaga. Too oli kuulnud Torma pikast poisist Rain Künnapuust ja sõitis teda vaatama.

“Erkmaad pean peasüüdlaseks, et olen tänaseni korvpalli juures. Tema toeta poleks ma iial julgenud unistada mängimisest Eesti meistrivõistlustel ja pürgimisest meistriliigasse,” ütles loomaarstiks õppinud Tralla.

Koos Erkmaaga tegi ta Jõgevamaa ja Lääne-Virumaa poistele ühislaagreid. Nad korraldasid maakonnas rahvusvahelisi noorteturniire, mängupäevadel nähti Mustvee spordihoone saalis isegi NBA agenti.

“See koostöö andis teise hingamise ja tugevdas mu eneseusku. Treeningurühmade tegevus väljus valla piirest, sest kahe tuhande elanikuga valla baasil on raske tugevat meeskonda moodustada,” rääkis Tralla. Praeguses esindusmeeskonnas on kuus Torma valla poissi.

Mänginud oma poistega suurtel turniiridel tugevate võistkondade vastu, ei saanud Tralla enam latti alla lasta. “Ma ei pea kummikuviskamisega sarnanevaid spordialasid spordiks. Midagi pole teha, aga paljud ei jaga minu seisukohta,” lausus ta.

Kodusaali ootuses

Kui Torma poisid said oma väikesest saalist välja, kujunes koduplatsiks Mustvee spordihoone. Uue linnavõimuga ei saanud nad enam kaubale ja siis pöörduti Kuremaale.

“Sealne kunagine uhke spordihoone seisis külma ja kõledana tühjalt. Tänu Jõgevamaa maavanema Aivar Koka toetusele saab sellest korralik mängusaal. Uuenduskuur peaks lõppema jaanuaris,” selgitas Tralla.

Mullu sügisel valmis kauaoodatud Torma spordihoone, kus Tralla poisid andsid avamängus Kalevi endistele ja tänastel kuulsustele kõva lahingu.

Töö tõi aga Tralla vahepeal  Kuremaale, ta on ujula juhataja. “Kahju oli Tormast töölt lahkuda. Oleksin ka sealse spordihoonega hakkama saanud, aga see ei vastanud Kuremaale tuleku tingimustele,” ütles Tormas elav Tralla.

Eeskuju

Vallavanema kiitus

Torma vallavanem Riina Kull peab Raivo Trallat oma ala fanaatikuks, kes tegutseb kogu hingest. “Eesmärgi saavutamiseks on ta valmis minema kas või läbi seina, teda ei peata miski,” ütles vallajuht.

Vallavanema sõnul eristab Trallat paljudest teistest seegi, et raha pole talle kõige tähtsam. “Ta ei käi käsi pikal raha küsimas, vaid otsib ja leiab ise võimalusi,” lausus Kull.

Tralla on Torma vallale ja selle spordiklubile teinud hindamatut reklaami. “Tormat teatakse tänu Trallale ja korvpallile nüüd isegi välismaal,” lausub vallavanem.