USA keskkonnaorganisatsioon avaldas hiljuti tugevat vastukaja tekitanud uurimuse. Teadustöö kirjeldab Kanada teadlaste eksperimente, mis võrdlesid mesilaste arvukust ja tolmeldamisaktiivsust nii muundatud taimedega, tava- kui ka mahepõldudel. 

Täheldati, et kui mahepõldudel sujus tolmeldamine normaalselt, siis seal, kus oli tehtud umbrohutõrjet ning tavapäraselt väetisi kasutatud, oli mesilasi juba vähem. Eriti tagasihoidlik oli tolmeldamine aga väljadel, kus vohas geneetiliselt muundatud ülimalt õlitootlik rapsilaadne taim canola.

Samas selgus ka, et enamik muundtaimedega kokku puutunud mesilasi haigestus ja suri.

Uudis on kulutulena levinud kõigis Itaalia infokanaleis, kuna riik on GMO-vastase liikumise poolest Euroopas esireas. “Viimaks ometi on ka teadus meie poolel,” rõõmustas keskkonnaühenduse Greenpeace-Italia juht Federica Ferrario. Põllumeeste ühendus Coldiretti kutsub aga talunikke täisleppimatusele biotehnoloogia suhtes.

Bakterid tapjaorganismideks

Teadlaste hinnangul on mesilaste vähesus GMO-põldudel seletatav putukate enesesäilitusinstinktiga – haigestunud putukad saadavad liigikaaslastele ohusignaale. Mesilaste haigestumist põhjustab arvatavalt aga rapsi muundatud geen, mis ühineb mesilase seedetrakti bakteritega ja muudab need tapjaorganismideks. Samas on GMO jäägid teadlaste väitel ka geneetiliselt muundatud taimi tolmeldanud haigete mesilaste mees, mis viimaks inimesegi toidulauale jõuab.

Juba 2005. aastal kiitis Itaalia parlament heaks seaduse, mis püüab ennetada tavaliste ja maheseemnete reostumist geneetiliselt muundatud materjaliga. Seadus keelab muundtaimede kasvatamise avapõldudel ja lubab nendega katseid teha vaid karmi kontrolli all.

Itaallased ei taha muundatud toitu

•• Viimastel aastakümnetel industriaaltoidust küllastunud ja kiirtoidubuumi valutult üle elanud itaallaste ostukorvis on eriti populaarsed need tooted, millel seisab suurelt “GMO-vaba”.

•• Statistika järgi väldib igast kümnest tarbijast kaheksa GMO-sisaldusega toiduaineid, põhjendades, et need pole looduslikud. 82 protsenti Itaalia talunikke keeldub aga muundatud vilju kasvatamast.

•• Nii pole ka ime, et mahetoodete turg on Itaalias viimastel aastatel plahvatuslikult kasvanud.