Tõrksalt, pärast kuid kestnud arupidamisi, nõustus peaminister Romano Prodi sel nädalal Pentagoni ettepanekuga suurendada Veneetsia lähedal asuva Vicenza baasi sõjaväetöötajate arvu pea 5000-ni (praegu 2600).

Sadu miljoneid dollareid maksma minev projekt näeb ette uute majutuskohtade ehitamist Vicenza Dal Molini lennuväljale seni Saksamaal baseerunud 2400 sõjaväetöötaja jaoks. 1951. aastal loodud Vicenza baasis asub praegu kiirreageerimisrühm, mida on kasutatud nii Iraagis kui ka Afganistanis.

Tuhanded umbes Tartu-suuruse Vicenza linna elanikud on aga tänavatel loosungitega “Häbi, valitsus!” või “Me ei taha oma koju sõjabaasi!” meelt avaldamas. “See on Vicenza hävitamine, baasi laienemine tähendaks meie linna keskkonna saastamist ja samas ka kultuuripärandi hävimist,” ütleb protestijatega liitunud 45-aastane kahe lapse ema Marina.

Rahvaküsitlused näitavad, et kaks kolmandikku vicenzalastest on USA baasi laiendamise vastu. On aga ka neid, kes arvavad, et baas tooks Vicenzale ligi 1000 tulusat töökohta ja ergutaks linna majandust.

Vaevalt NATO liikmesriigi Itaalia peaministril palju muid valikuid oli kui Pentagoni ettepanek heaks kiita. Ometi on Romano Prodi nüüd nii koalitsioonipartnerite kui ka opositsiooni kriitika all. Valitsusse kuuluvad vasakparteid ja rohelised on seisukohal, et Prodi on neid alt vedanud ja Veneto maakonnas tuleb USA baasi küsimuses korraldada referendum. Seda nõuab ka 84% vicenzalastest. 

Roheliste liider Alfonso Pecoraro Scanio kutsub samas kõiki vasakjõude blokeerima Itaalia missiooni jätkumist Afganistanis. Paremtsentristliku opositsiooni liider Silvio Berlusconi süüdistab peaministrit aga Ameerika-vastasuses, sest tema arvates ootas Prodi liiga pikalt, enne kui USA-le baasi osas oma jah-sõna andis.

Itaalias asub seitse tähtsat USA baasi

•• Sitsiilias paiknev Sigonella õhu- ja mereväebaas on üks suuremaid USA sõjalisi sõlmpunkte Vahemere piirkonnas ning oli peamisi USA tugipunkte 1990. aastate algul Lahesõja päevil.

•• Kosovo konflikti aegu 1999. aastal lendasid NATO lennukid Aviano baasist üle itaallaste peade Serbiat pommitama.

•• Sardiinia lähistel Santo Stefano saarel on USA allveebaas, mis on keskkonnakaitsjate väitel ohustanud aastakümneid sealset loodust radioaktiivse saastega.