Paide ühisgümnaasiumi lähedal kulgeb orienteerumisrada, kus lapsed saavad kontrollpunkte otsides jõukohases tempos liikuda. Teeneka kehalise kasvatuse õpetaja Elle Tikri sõnul ei jää elu lumepuuduse tõttu ju seisma.

“Tuleb leida teisi tegevusi, mis ei sõltu ilmast,” lausus ta. “Raja läbimine ei nõua lastelt erilist orienteerumisoskust, kontrollpunkte otsitakse õnne peale.”

Tikker loodab, et suusatamis- ja kelgutamisrõõmud alles tulevad. “Kooli läheduses on ideaalsed suusarajad, mis ootavad kasutajaid,” ütles ta.

Üks tund kindlasti õues

37 aastat Paides spordiõpetaja ametit pidanud Tikker annab algklassilaste õpetamise kõrvalt nädalas tosin kehalise kasvatuse tundi: kahele kolmandale ja kahele viiendale klassile, igaühele kolm tundi nädalas.

“Täiskoormusega kehalise kasvatuse õpetaja ma enam pole, seda tööd teevad teised,” tõdes Tikker, kes teenis mullu Paide linnavalitsuselt hariduspreemia.

Kolmanda klassi õpilased harjutavad usinalt rahvastepalli, sest peagi tulevad maakonna meistrivõistlused. “Lapsed ei oska enam rahvastepalli,” ütles õpetaja Tikker. “Vähemalt mitte nii nagu vanasti, kui igas hoovis mängiti. Nüüd tuleb seda toredat mängu neile hoolsalt õpetada.”

Kui võistlused seljataha jäävad, viib õpetaja Tikker lapsed nädalas vähemalt üheks tunniks õue. Teine tund peetakse ujulas, kolmas tund kas kergejõustikuhallis, võimlas või õues.

Ühisgümnaasiumis on suurepärased sportimistingimused: täismõõtmeline võimla, paarisaja meetri kaugusel koolimajast asub ujula, ka kergejõustikku saab hästi harrastada.

Õpetaja Tikker rääkis, et aastate eest, kui tingimused polnud kiita, sportisid lapsed isegi suurema õhinaga. Kuid ta ei heida õpilastele nüüdki huvipuudust ette.

Ka Paide gümnaasiumi õpilased spordivad vähemalt ühe tunnis nädalas värskes õhus. “Tänavune talv pole erandlik, oleme varemgi pidanud suusatamise asemel õpilastele teistsugust kehalist koormust leidma,” ütles Paide gümnaasiumi spordiõpetaja Anna Sõõrd.

Kui pole lausa koerailm, saab tundi õues hästi läbi viia. “Kohti jätkub, näiteks läheme Vallimäele,” ütles õpetaja Sõõrd.

Õpetaja Tikker veab põhitöö kõrvalt ka kooli spordiringi. Tema õpilased on eri aladel silma paistnud nii Järvamaal kui ka väljaspool maakonda peetud võistlustel.

Tikri sõnul viib kahe gümnaasiumi konkurents spordielu edasi. “Mis üks teeb ees, see innustab ka teist,” ütles ta. Näiteks on mõlemas koolis jalgpalliklassid, kus väikesed poisid omandavad vutioskusi.

Võimlemine on popp

Paide gümnaasiumis hinnatakse kõrgelt võimlemist. Reedel peetud võimlemispäeval osalesid igas vanuses õpilased. Paremad esindavad kooli veebruari alguses peetaval

maakondlikul võimlemis- ja liikumisrühmade karikavõistlusel.

Võimlemispeo peakorraldaja õpetaja Sõõrdi sõnul suhtusid õpilased ettevõtmisse väga tõsiselt.

“Huvilisi on palju ja õpetajad ei jõuagi kõiki põhjalikult juhendada, saame anda ainult algõpetust,” rääkis ta. “Viimase lihvi oma kavale annavad õpilased ise. Edu sõltub nende aktiivsusest.”

Mõned klassid otsustasid võimlemispeost kõrvale jääda, sest ei pidanud end piisavalt tugevaks.

Võimlemine on populaarne ka ühisgümnaasiumis. Õpetaja Tikri juhendatud liikumisrühmad esinevad sagedasti nii kodumaakonnas kui ka riiklikul koolinoorte laulu- ja tantsupeol.  “Olen võrdselt spordi ja kultuuri tegija. Kunagi juhendasin 12 aastat spordiklassi,” lausus ta.

Täpsuse, kohusetunde ja optimismiga eeskuju andev Tikker meenutas, et algklassis õppis tema käe all ka Eesti jalgpallikoondise ründeäss Tarmo Neemelo, kes siis huvitus võrkpallist.