“Suusad ei pea enam seina äärde jääma,” hindas Haanja suusakeskuse eestvedaja Urmas Veeroja Võrumaa lumeolusid. “Kohati saab päris normaalselt sõita, kuid lund on siiski veel vähevõitu ja õigem oleks panna alla kulunud suusad.”

Haanjas küünib lumepaksus 12 sentimeetrini, mida hea klassikajälje sisse tõmbamiseks ei piisa. Paljud suusahuvilised on kannatamatult rajale pääsemist oodanud ja radadele langeb päris suur koormus.

Ka Järvamaal Valgehobusemäel on olukord sama – umbes 10 sentimeetrit lund. Suusakeskust kureeriv vallavanem Kalju Kertsmik ütles, et rajapõhjad on tehtud ja vanemate suuskadega saab edukalt sõita.

Ida-Virumaal Sinimägede suusakeskuses küündis lumepaksus möödunud neljapäeval samuti 10 sentimeetrini. “Treeninguks on tingimused olemas, valgustatud rada on avatud, kuid pikemaid suusaringe pole saanud siiski veel kasutusele võtta,” ütles suusakeskuse eestvedaja Aleksandr Goronitšev.

Põlvamaal Mammastes on põhjad tehtud 15 rajakilomeetrile. Kahe lumekahuriga toodetakse lund, mida laotatakse kolmekilomeetrisele valgustatud rajale.

“Saime oma lumekahurid tööle neljapäeval, sest varem olid need Otepääl MK-etapi ettevalmistamisel,” lausus vallajuht Arne Tilk.

Tamsalus sõideti saaniga rajad sisse, kuid Krista Lepiku sõnul pole lund Estoloppeti sarja kuuluva maratoni korraldamiseks piisavalt. “Valgustatud raja olukord on parem, kuid metsa all on mõnel pool saepuru alles nähtaval,” ütles ta.

Jõulumäel, kus valmistutakse Skandinaavia karikavõistluste etapiks, alustati hoogsat tehislume tootmist.

“Lund on vähem kui Pärnus, aga sõita siiski saab,” ütles Jõulumäe keskuse juhataja Enn Tasalain. “Valgustatud radu, mis on avatud hommikul kella viiest õhtul üheksani, kasutatakse aktiivselt.”