Kuu alguses Eestis loengu pidanud Itaalia epidemioloogiauuringute juht ja rahvusvahelise vähiuuringute agentuuri teaduskonsultant Rodolfo Saracci soovitab panna Eestis rohkem rõhku esmatasandi arstiabile.

•• Kas Itaalia suitsetamiskeelu tulemused on juba näha?

Vähi puhul muidugi mitte, see ei käi nii kiiresti. Südamehaiguste, näiteks müokardiinfarkti tõttu haiglasse sattumine ühes uuritud Itaalia paigas vähenes seaduse jõustumisele järgnenud kuue kuu jooksul enam kui kümme protsenti, kirjutas Itaalia meediaväljaanne. Kuna mina pole uuringu tulemusi ise näinud, siis olen hindamisel ettevaatlik, aga usun, et mõju on olemas.

•• Kui palju riik üldse inimeste tervise huvides isikuvabadusi piirama peaks?

Itaalia karmistas suitsetamist piiravat seadust kahe aasta eest. Selle vastu tõusis tohutu protestilaine. Aga nüüd näitavad uuringud, et saastatuse tase näiteks klubides on oluliselt vähenenud. Paistab, et seadusest on kasu.

Usun, et riik peab mingil määral sekkuma. Samas olen isikuvabaduse toetaja, ei saa inimest sundida tegema asju, mida ta ei taha. Aga tuleb arvestada ka laiemat mõju – näiteks passiivse suitsetamise tõttu kannatavatel lastel on palju suurem haigestumisoht.

•• Mida siis teha, et mitte haigestuda?

Uurimustest praktiliste nõuanneteni jõudmine võtab aega. Kindlad tõendid suitsetamise kahjulikkusest on teada juba 1965. aastast. Aga näiteks Prantsusmaa keelas suitsetamise avalikes kohtades ära alles eelmisel nädalal. Ja seda ka mööndusega, et restoranides jõustub see keeld aasta pärast.

Vähem teatakse viiruste kohta. Nende mõju avastamine on aidanud neid ravimitega kahjutuks teha. Näiteks emakakaelavähi vastu on nüüd olemas vaktsiin.

Aga mida teha? Ikka tubakast loobuda, alkoholi tarbimist vähendada, sporti teha ja mõõdukalt tasakaalustatud toitu süüa.

Lisaks esmasele vähi ärahoidmisele on oluline ka pidev kontroll, mis on näiteks rinnavähi ja emakakaelavähi puhul väga efektiivne.

•• Üks teie tegevusaladest puudutab keskkonda ja vähiriski. Kui tugevalt need seotud on?

Kui kõik kokku võtta, siis kaks kolmandikku vähi tekitamise mõjuritest on välised.

Tubakas ja alkohol on siinkohal muidugi esirinnas. 15–20 protsendi vähijuhtumite põhjuseks on välisfaktori põhjustatud infektsioon, näiteks emakakaelavähki põhjustav papilloomviirus levib seksuaalsel teel.

•• Eestis käidi välja mõte, et inimesed peaks kohustuslikus korras tervisekontrollis käima. Probleem on selles, et näiteks mehed satuvad arsti juurde sageli alles kiirabi kaudu. Mida teie sellest arvate?

Sitsiilia ühes piirkonnas oli üsna sage rinnavähki haigestumine, kuid siis alustati tasuta uuringuid. Järgnes olukorra paranemine ja mitte vaid rinnavähi, vaid kõigi haiguste osas, sest inimesed jõudsid rohkem arsti juurde.

Kui teil jõuab osa inimesi arstile alles kiirabi kaudu, siis on oluline arendada esmatasandi arstiabi. Kui inimesed siis kas või oma külmetusega arsti juurde jõuavad, tulevad ka teised terviseprobleemid välja.