Pronkssõduri ärakoristamise seadusele juba ette veto pannud president Toomas Hendrik Ilves mõistis eile hukka poliitilised jõud, kes õigusriigi alustalasid kõigutades kinnitasid vastutustundetult põhiseadust rikkuva seaduse.

Riigipea väitel ei õigusta mingi sisepoliitiline hetkekasu põhiseadusega mängimist. “Poolt hääletanud riigikogu liikmed tegutsesid teadmises, et president ei saa oma ametivandest lähtuvalt seadust välja kuulutada. Järelikult ajendas üht osa poliitikuid soov kasutada pronkssõduri teemat vaid enesele tähelepanu tõmbamiseks, mitte aga tegelda toimivate lahenduste leidmisega,” ütles Ilves avalduses, mille ta tegi vaid paar tundi pärast seda, kui parlament oli Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu saadikute häältega võtnud vastu keelatud rajatiste teisaldamise seaduse. 

Ükski seaduse 44 toetajast ei tulnud lõppsõnade ajal sinna kirjutatud ideed kaitsma. Ülejäänud kolme erakonna hinnangud olid hävitavad. Rahvaliidu fraktsiooni aseesimees Jaak Allik lootis kohe Ilvesele, kel tuleb “meid rahvusvahelisest häbist välja aidata, enne kui see farss võib veriseks minna”. Seaduse sünnilugu ja parlamendi vähemusele “sülitamist” nimetas Allik pretsedendiks, mille vitsad maksavad kätte nii Reformierakonnale kui ka Isamaaliidule.

Uus riigikogu lahendab

Sotsiaaldemokraat Sven Mikseri sõnul sai eelnõust valimiste tõttu rahvustevaheliste pingete üleskruvimise seadus. “Kui üks erakond räägib, et tal on 15-aastane strateegiline visioon, siis tegelikult ei ulatu  Reformierakonna visioon isegi 30 päeva kaugusele,” lausus Mikser.

Üllatava monoloogi pidanud peaminister Andrus Ansipi väitel pole pronkssõduri teisaldamiseks seda seadust kindlasti vaja, sest selleks on olemas sõjahaudade kaitse seadus. Ühtlasi distantseeris ta end vastuolulisest rakendussättest. Tegemist oli  IRL-i tahtega, millega Reformierakond kompromissi korras nõustus, teatas Ansip.

Põletav teema jääb ilmselt uue riigikogu lahendada. “Eeldusel, et president  seadust välja ei kuuluta, oleks mul hea meel, et asjaga tegeleks edasi riigikogu järgmine koosseis,” sõnas õiguskomisjoni esimees Väino Linde. Ilvese veto jõuab Toompeale uuel nädalal, mil riigikogu peab oma viimaseid istungeid.

Ansip pronkssõdurist

•• Pressiteade 10. jaanuaril: Tegu on seadusega, mis loob alused pikka aega vindunud probleemi lahendamiseks euroopalikul ja tsiviliseeritud moel.

•• 11. jaanuaril pressikonverentsil: Eesti Vabariigis ei võeta seadusi vastu üksikjuhtumite reguleerimiseks. Seadus on vajalik selleks, et kogu sõjahaudade temaatikat reguleerida. /.../ Kui leitakse, et sinna tõepoolest on keegi maetud, siis need, kes on sinna maetud, tuleb matta väärikalt ümber sinna, kus on surnute koht, ehk siis surnuaiale. Ja kui pole enam haudasid, siis ei ole seal mitte mingit põhjust hoida ka hauatähist.

•• 15. veebruari pressikonverentsil: Küllap saab teda ka euroopalikult ja tsiviliseeritult siis teisaldada 30 päeva jooksul pärast selle seaduse jõustumist. Keegi ei ütle, et see teisaldamine peaks tähendama monumendi hävitamist või midagi taolist.