Eile lõppistungi pidanud riigikogu otsustas ühe oma viimase sammuna maksta haiglate kapitalikulud osaliselt kinni riigieel- arvest, mis toob 2008. aastal Eesti tervishoidu kuni 200 miljonit lisakrooni.

See summa lubab haiglatel tasuda hoonete korrashoiu- ja küttekulud, mis veel tänavu tulevad raviraha arvelt. Edaspidi sõlmivad sotsiaalministeerium ja haigekassa ehitiste amortisatsiooni katmiseks lepingu ning see raha kirjutatakse ka tervishoiuteenuse hinna sisse. Keskerakondlase Maarika Tuusi kinnitusel jääb tänu sellele rohkem raha inimeste raviks. Sotsiaaldemokraat Eiki Nestori hinnangul jäi aga seadusemuudatus poolikuks.

Liiga väike summa

“Kindlasti ei saa selle summaga – 150–200 miljoni krooniga – ehitada Eestisse uusi haiglaid,” märkis Nestor, kelle hinnangul on haiglate tegelikud kapitalikulud viis-kuus korda suuremad. “Eestis peaks sel aastal kapitalikuludeks minema umbes 900 miljonit krooni.”

Rahvaliidu ja Keskerakonna algatatud seadus kogus 70 poolthäält. Opositsioon taotles möödunud aasta lõpul samuti kapitalikulude riigieelarvesse toomist, kuid siis laitis võimuliit selle ettepaneku maha.

Lisaks lubas riigikogu võtta haigekassa eelmiste perioodide ülelaekumistest varasema 20 protsendi asemel kasutusse kuni 30 protsenti. Jaotamata kasumi kulutamisele kehtestatud piirangu kohaselt ei tohi see arv olla “mitte rohkem kui seitse protsenti varasemal aastal haigekassa eelarves ette nähtud tervishoiuteenuse kuludest”. Vastasel juhul satuks tervishoiu rahastamine järgnevatel aastatel ohtu.