Sõjaväeluure nuhkimisskandaali tõttu asus kaitseminister Jür-gen Ligi vihaselt ründama endist kaitseväe juhti Tarmo Kõutsi, andmata armu ka Isamaa ja Res Publica Liidule.

Neljapäeva õhtul kirjutas Ligi oma blogis, et sama päeva Eesti Ekspressi luurejutt ilmus halval ajal, kuna seda võetakse poliitilise “komprana”. Asja salajasust rõhutav minister võttis aga kohe ette Kõutsi, andes mõista, et eelmine armeejuht on ebaseadusliku jälitustegevuse peafiguur. “Tema isiklikus arsenalis on kogu see saast ja mõtteviis, mis neis haigeis dokumentideski,” märkis Ligi. “Nuhkimise eesmärk polnud riigi julge-olek, vaid tsiviiljuhtimise takistamine, nagu need lollpead ka kirja on pannud.”

Ligi süüdistuse kohaselt põimis Kõuts inimeste isikliku elu ja suhete kohta saadud andmeid oma lobisse, mille sihiks oli kaitseministeeriumi maine kahjustamine. “Nad eelistasid juua mürki ja vist jätkavad seda,” lisas ta IRL-i kohta, mis polevat hoiatusi kuulda võtnud.

Luureinfo on riigisaladus

Juba lähiajal peab valmima salajase templiga raport sõjaväeluure tegevusest. Luureteemat valdav anonüümsust palunud isik uskus, et väga karme järeldusi ei tule, kuna sõjaväeluurajatel pole ei tehnilisi erivahendeid ega ka professionaalseid oskusi, et inimesi pealt kuulata. “Tõenäoliselt tehti telefonikõnede eristusi,” osutas ta kohale, kus võidi inimeste privaatsust rikkuda. “Enamjaolt oli neis paberites analüüs, mis tugines avalikule informatsioonile,” lisas ta.

Samas pole võimatu, et seadust on pigem rikutud dokumente ajakirjandusse lekitades. “Ajakirjanikel on olnud väga head allikad, aga suur osa luuretegevusest on kaetud riigisaladusega,” märkis teine “köögipoole” tundja.